Mozaik

Nem késő letenni: ma van a Dohányzásmentes Világnap

Soha nem késő felhagyni ezzel a káros szenvedéllyel - ez a világnap üzenete.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. Dohányzásmentes Világnap.

A WHO célja ezzel a nappal és a programsorozatokkal az, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatására, és évről évre más téma kerül terítékre ennek apropóján. Idén a dohányzás és a tüdő egészségének összefüggéseiről esik szó. Akit érdekel a téma, bővebben olvashat erről a világszervezet honlapján.

Fotó: pixabay.com

A KSH statisztikái szerint Magyarországon a 18. életévüket betöltöttek 28 százaléka dohányzik, ami több mint 2 millió főt jelent. Évente pedig 28-30 ezer ember hal meg hazánkban a dohányzás miatt kialakult szív- és érrendszeri betegségben, mint amilyen a szívinfarktus, stroke, koszorúér-betegség, szívelégtelenség. Ezen betegségek megelőzésénél a legfontosabb a prevenció: a dohányzásról való leszokás, az elhízás elkerülése, az egészséges étrend kialakítása és a rendszeres testmozgás.

Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik. A legismertebb a szénmonoxid, ami csökkenti az egyes szövetek oxigénellátottságát, így növelve az érelváltozások, a vérrögképződés, a szívinfarktus és stroke kockázatát. A dohányzás 43 rákkeltő anyagot tartalmaz, vagyis minden elszívott szállal nagymértékben növeljük a rákos sejtek megjelenésének veszélyét

– mondta el Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász főorvos a Tüdőközpontnak.

A nikotin függőséget kiváltó hatása erősebb, mint a kokainé, vagy a heroiné, így a leszokás eredményesebb lehet, ha szakorvosi felügyelet mellett, nem egyedül, hanem csoportban kezdünk hozzá, így a felmerülő nehézségeket is könnyebben kezelhetjük. Egy japán cég már okostelefonra letölthető applikációt is létrehozott a leszokás támogatására, ami figyeli az alkalmazó egészségi állapotát, és folyamatosan segíti a leszokásban

A dohányzás világszerte évente mintegy 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. 

Jó hír, hogy miután letettük a cigarettát, elszívtuk az utolsó slukkot, 20 percen belül normál állapotba áll vissza a vérnyomásunk, 12 órán belül helyreáll vérünk szénmonoxid-szintje, 10 héten belül javul a légzésfunkció, egy évvel a leszokás után pedig a felére csökken a koszorúér-betegségek kialakulásának a kockázata is.

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai némi javulást tükröznek, ugyanis a magas dohányárak és egyéb korlátozó intézkedések miatt az elmúlt években egyre többen próbálják letenni a cigarettát, és egyre népszerűbbé válnak hazánkban is a füst helyett gőzpárát kibocsátó elektromos cigaretták.

Kiemelt kép: Pixabay

Cigaretta- és csikkmentessé teszik a pozitív energiák szigetét
Egyetlen csikket sem akarnak látni környezetükben.
Olvasói sztorik