Otthon készült

Gyulladáscsökkentő könnyű és gyors vacsoraötletek

A tudatosan kialakított étrend sokat segít a szervezetünknek.

A szervezetben krónikussá váló gyulladás súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A probléma szinte bármely testtájat érintheti, legyen szó akár az emésztőrendszerről, a légutakról, az érrendszerről vagy az ízületekről, akár súlyos szövődményeket okozva- írja a Csepeli Magánlabor.

A gyulladás csökkentésében kulcsfontosságú az életmódváltás, ugyanis a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az olyan rossz szokások, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, továbbá a helytelen táplálkozás is súlyosbíthatja a tüneteket.

Gyulladáscsökkentő vacsorák

Egyes tápanyagok erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért a tudatosan kialakított diéta sokat segít a testnek, a megelőzésben és a kialakult betegségek kezelésében is hasznos. Ha gyors és finom vacsorára vágyunk, a májkárosító készételek helyett egy egész sor ötlet közül választhatunk.

Fotó: pixabay.com
  • A sütőtök karotinoidokat, a spenót klorofillt, a dió omega-3 zsírsavat és fenolt tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladást. Egy gyors, könnyű salátába kiválók, akár sült csirkehússal tálalva.
  • A tojás is bizonyítottan hatásos a gyulladás ellen, mivel luteint, zeaxantint, foszfolipideket, fehérjét tartalmaz, és növeli a HDL-koleszterin szintjét. Jól illik hozzá a cukkini, melyben kálium, A- és K-vitamin is van.
  • A hagymafélék gyulladáscsökkentő flavonoidokat, például kvercetint tartalmaznak, a paprika pedig karotinoidokat és C-vitamint. Egy zöldséges, sült húsos taco gyors és finom.
  • Az indiai ételek ideálisak egy nagyobb vacsorához: a gingeroltartalmú gyömbér és a kurkumint tartalmazó kurkuma is kiváló gyulladáscsökkentő. A csirke tikka masalát a fűszeres ízek rajongói fogják szeretni.
  • A karfiol vitaminokat, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású glutationt, ferulasavat, kvercetint és karotinoidokat tartalmaz. Sütőben fokhagymával, fűszerekkel sütve finom vacsora lehet.
  • A gombafélék többek közt B-vitaminokat, káliumot, fehérjét és ergokalciferolt, a D-vitamin növényi változatát is tartalmazzák. Süsd össze brokkolival, ami a benne levő sulforafán által csökkenti a gyulladást!
  • A cékla gyulladáscsökkentő hatása a benne levő betaninnak, karotinoidoknak és fenoloknak köszönhető. Sütve, de akár nyersen is készülhet belőle saláta, béta-karotinban gazdag répával és vitamindús almával.
  • A halak az omega-3 zsírsav legjobb forrásai, mely tanulmányok szerint hatékonyan csökkenti a gyulladást. Hetente többször kellene fogyasztani halakból, akár vacsorára is.
  • Az avokádó szintén tartalmaz omega-3-zsírsavat, valamint karotinoidokat, E-vitamint és ásványi anyagokat. Csökkenti a gyulladásos markerek szintjét. A belőle készült krém finom feltét pirítósra.
  • A hummusz tele van értékes anyagokkal. A csicseriborsó csökkenti a gyulladásos markerekszintjét, ahogy a polifenolokattartalmazó olívaolaj is. A szezámmagot az ízületi gyulladások ellen is hatékonynak találták.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Sokat tehetünk a gombafogyasztással a D-vitamin hiány ellen
Ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik