Életmód

11 természetes antibiotikum, mellékhatások nélkül

Az antibiotikumok szinte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak az egész világon. Előnyük, hogy egyes fertőző betegségek esetén gyors, hatékony kezelést jelentenek tüneti szinten, hátrányuk azonban, hogy hatásukat általában nem fejthetik ki „büntetlenül”, és számos mellékhatást okoznak.

Nem célunk és szerepünk megvitatni az antibiotikumok jogosultságát, de fontos tudnunk azon természetes alternatívákat, melyek segítséget jelenthetnek bizonyos bakteriális fertőzések szelíd módon való kezelésében. Mind e mellett fontos megjegyezni, hogy a természet kínálta lehetőségek nem jelentik azt, hogy szükség esetén ne használjuk a szükséges, orvosok által előírt gyógyszereket.

Az alábbi felsorolások gyűjtésében segítségünkre volt az vitalzone és a natural society.

Grapefruitmag kivonat

Hatóanyagok: bioflavonoidok, glikozidok, naringin.

Alkalmazási terület: széles spektrumú antibiotikum, összesen mintegy 900 baktérium-, vírus és gombafajta ellenszere, ezért biztonsággal alkalmazható a legtöbb fertőzés esetén. Száj, garat, bél, hüvely területén kifejezetten jótékony, mivel ezek természetes flóráját nem károsítja, ezenkívül fogínyvérzés és -gyulladás, herpesz, acne, bőr- és körömgomba, candida albicans túlszaporodása esetén ajánlott. Mindig hígítva használandó! (Általános felületi fertőtlenítéshez is kiváló.)

Lapachokéreg

Hatóanyag: xiloidin.

Alkalmazási terület: gombás fertőzések (candida, bőr-, köröm, nemi szervek fertőzései), gyomornyugtató, fájdalomcsillapító.

Fokhagyma

Hatóanyagok: allicin, scordinin, garlicin, fitinsav.

Alkalmazási terület: vércukor- és vérnyomás-szabályozás, arterioszklerózis, trombózis (megelőzi az artériák és vénák meszesedését és a vérrögképződést), magas koleszterinszint csökkentése, bélfertőzések, Helicobacter pylori, gyomorfekély, epe megfelelő termelését és kiválasztását segíti, krónikus köhögés, tuberkulózis kezelésére.

Kapcsolódó anyag >>> Haza vagy kínai fokhagyma? Így különböztethetjük meg

fokhagymakrem2

Vöröshagyma

Hatóanyagok: allicin, cikloallicin.

Alkalmazási terület: gyomor-, bélrendszeri panaszok, vese- és hólyaggyulladás, vesehomok, vesekő, vértisztítás, ödéma, prosztatagyulladás, arterioszklerózis, légúti megbetegedések, rákmegelőzés és kezelés.

Szegfűszeg

Hatóanyagok: eugenol, cariofillin.

Alkalmazási terület: olaja rendkívül erős, csak hígítva használjuk! Vírusos májgyulladás, tuberkulózis, bélférgesség, száj-, garatfertőtlenítés, fogfájás, fogínygyulladás.

Fahéj

Hatóanyagok: fahéjaldehid, eugenol mint fenil-propánok.

Alkalmazási terület: általános gombásodás, bőr- és bélgomba, vérzés- és fájdalomcsillapítás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manukaméz

Fő hatóanyag: metilglioxál – metilglioxál 100 mg /kg koncentrációja szükséges a szignifikáns antibakteriális hatás eléréséhez

Alkalmazási terület: már 5%-os töménységben elpusztítja a legellenállóbb baktériumokat, még az antibiotikumra rezisztenseket is. Hatékonyan serkenti az immunrendszer működését, de a gyomor és emésztőrendszer dolgát is megkönnyíti. A manuka méz természetes baktérium- és kórokózóölő, mellékhatásai nem ismertek. A hagyományos mézekhez képest képest a manuka méz 70-szer több metil-glikoxál tartalmának és egy egyedi hatóanyagnak, a UMF-nek is köszönheti egyedi egészségmegőrző hatásait.

Kapcsolódó anyag >>> Így készül a gyógynövényes méz

Cayenne bors

Fő hatóanyag: kapszaicin

Alkalmazási terület: kivételes gombaölő hatása is van. Használható mandulagyulladás, torokgyulladás, torokbántalom, köhögés esetén gargalizálással. Megfázásra és láz enyhítésre is hatásos. Serkenti a váladékképződést, kitisztítja az orrot és a tüdőket a váladéktól, ezt az üregek kitisztításával és izzadást okozva éri el. A cayenne-i borsból készült tea enyhíti a megfázás és influenza tüneteit.

Tipp: Tegyünk csipetnyi paprikát 25 ml citromléhez,hígítsuk fel  meleg vízzel,tegyünk hozzá mézet és ezzel gargalizáljunk.

Fotó: creativmedia.com
Fotó: creativmedia.com

Gyömbér

Hatóanyag: amidon, karbidok, aldehidek

Alkalmazása: tanulmányok szerint valóban legyőzi az olyan kórokozókat, amilyen a szalmonella, listeria monocytogenes vagy a campylobacterek. A friss gyömbér fokozza a gyomorsav termelését, elősegíti az emésztés folyamatát.

Kurkuma

Fő hatóanyaga: kurkumin

Kurkumin alkalmazási területe: a kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot az egyik ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának, bár ez is hozzájárul a szervezet tehermentesítéséhez.

Természetes olajok

Az oregánó, kakukkfű, bazsalikom is közismerten  erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az oregánó olaj különösen hatékony fertőzések kezelésére a gyomor-bél traktusban, különösen erős, természetes antibiotikum.

Kapcsolódó anyag >>> Így készíts gyógynövényszirupot

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik