Otthon készült

Meríts a természetből! Itt a méregtelenítés 2 nagyágyúja

A méregtelenítő program több lehetőséget is kínál. Most két kiváló szövetségest mutatunk.

“Sepregető” saláta

Valóban azt teszi, amit ígér – megtisztítja a beleinket, mint egy igazi seprű. Akár egy katalizátor, csodálatos mozgásra ingerli a vastagbelet, és segít megszabadulni a megrekedt anyagoktól. Az lenne a legjobb, ha biokultúrában termesztett zöldségeket tudnánk beszerezni hozzá. A méregtelenítőkúra vastagbél- és májtisztítási szakaszában mindennap ezt a salátát együk ebédre, vagy legalább az ebéd mellé.

– Keverjünk össze 3:1:1 arányban reszelt káposztát, sárgarépát és céklát.

– Kézzel nyomkodjuk ki belőle a levet.

– Tegyünk hozzá egy kevés citromlevet és lenmagolajat.

– Tegyünk hozzá négy-öt aszaltszilvát,melyet előzőleg két órára vízbe áztattunk.

Fotó: média commons
Fotó: média commons

Szbiteny

A méz felhasználásának egyik legkiválóbb módja az ízletes szbiteny. A híres, ezeréves orosz italnak több receptje is van. A szbiteny, ez a felséges, édes, fűszeres innivaló vízből, mézből, füvekből és fűszerekből készül. Alkoholt nem tartalmaz, és hosszú időn keresztül (körülbelül a tizenkilencedik század végéig) ez a helyettesítette Oroszországban a teát és a kávét. Az oroszok álló nap, de főleg reggel fogyasztották. Nem csak frissít, hanem rendkívüli módon is táplál és erősít is, mégsem tartalmaz mesterséges élénkítő szereket. Nagyon hasznos azok számára, akiknek méregtelenítést írnak elő, mivel az emberek többsége elképzelni sem tudja az életét forró italok, például tea és kávé nélkül.

Egyszerű szbiteny

Forraljunk fel 1 liter vizet. Tegyünk hozzá tetszés szerint fahéjat, szegfűszeget, kardamommagot és gyömbért. Ha szeretjük, kiegészíthetjük a fűszerezést egy szem borssal és három evőkanál szárított mentalevéllel. Forraljuk 30 percit. Szűrjük le és ha már langyos, tegyünk hozzá 5-10 dkg mézet. A szbiteny melegen és hidegen egyaránt iható.

Akinek nincs ideje, hogy mindig frissen készítse el, jó előre megfőzhet egy nagy adag koncentrátumot, melyből aztán néhány kávéskanál sűrítmény (kinek-kinek tetszése szerint) és forró víz segítségével bármikor italt keverhet. Így munka közben, egész nap kéznél van.

Fotó: herbs.com
Fotó: herbs.com

Sűrített szbiteny

Forraljunk fel 3 dl vizet. Tegyünk hozzá egy evőkanál szegfűszeget, egy evőkanál fahéjat, egy evőkanál gyömbért, egy evőkanál kardamom-magot egy evőkanál szerecsendiót és két babérlevelet. Forraljuk fel a vizet a fűszerkeverékkel együtt, és amint bugyogni kezd, vegyük le a tűzről. Fedő alatt hagyjuk állni egy órán át. Szűrjük le. Hűtsük le körülbelül 40 fokosra (kézmelegre). Keverjünk el benne alaposan 50 dkg mézet. Öntsük fertőtlenített üvegedénybe, és szorosan zárjuk le a tetejét. Tartsuk sötét, hűvös helyen.

Amikor kedvünk támad, hogy megkóstoljuk az oroszok híres italát, tegyünk a keverékből egy kávéskanállal egy csésze felforralt vízbe. Ha az ízletesebb, erősebb változatát szeretjük, rakjunk még néhány kanállal a bögrénkbe – próbáljuk ki, és döntsük el, hogy így szeretjük-e.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

Száraz szbiteny

A következő fűszerek mindegyikéből vegyünk egy-egy evőkanálnyit: őrölt fekete bors vagy chili, őrölt gyömbér, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj. És egy babérlevél. Aprítsuk fel a hozzávalókat és keverjük jól össze, töltsük száraz üvegbe, és szorosan zárjuk le a tetejét.

Amikor szbitenyt készítünk, forraljuk fel a vizet, tegyünk hozzá körülbelül egy kávéskanálnyi mennyiséget a fenti fűszerkeverékből, és forraljuk fel újra. Az italt hűtsük 15 percig, mielőbb mézzel édesítjük. Ezúttal is rajtunk múlik, hogy milyen fűszeresen és erősen isszuk.

A szbiteny a méregtelenítő programban is jó szövetségesünk lesz, mert fellazítja a szervezetben lévő nyálkát és méreganyagokat. Pompás a hideg téli hónapokban. Ha levertnek érezzük magunkat, és hiányzik a napfény, adjunk egy teáskanál orbáncfüvet a fűszerkeverékünkhöz. (Egyeztessük az orbáncfű használatát orvosunkkal, ha rendszeresen gyógyszert szedünk. A gyógynövény ugyanis többek között azok számára nem ajánlott, akik antidepresszánst vagy fogamzásgátlót szednek).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik