Életmód

5 fontos érvünk van, miért kell több gombát enni

A gombát lehet szeretni és nem szeretni, jótékony hatásán viszont nincs mit vitatkozni.

Akik ezeddig nem rajongtak a gombáért, jó, ha megnézik azokat az egészségügyi előnyöket, amik a gombafogyasztással járnak.

1. Fogyókúra

A Buffalo Egyetem tanulmányi eredményei alapján kimutatták, hogy a gomba a glükóz szint szabályozásában fontos szerepet játszik. Különösen a nők számára fontos ténymegállapítás, hogy fogyasztása segít könnyebben ledobni a felesleges kilókat, ha pedig rendszeresen szerepel az étrendünkben, akkor még a vércukorszint is szabályozható vele.

2. D vitaminban gazdag

A D-vitamin alapvetően fontos az ember egészsége szempontjából. Érdekesség, hogy a gomba egyike azoknak a kevés zöldségeknek, amely ebben a vitaminban gazdag. Egy 2015-ös kutatás keretein belül öt különböző városban vásárolt gomba D-vitamin-szintjét vizsgálták. Ezek a gombák átlagosan 2,3 mikrogramm D vitamint tartalmaznak  ( 100 grammonként), ami 23%-a a napi szükségletnek. Ez a mennyiség könnyen növelhető, ha néhány napig még napsugarak érik a gombákat. Ha szeretnénk több D-vitamint juttatni a szervezetünkbe, akkor juttassuk még több D-vitaminhoz a gombát mielőtt elkészítjük kedvenc gombás menünket.

3. Erősebb csontok

A gomba a D-vitamin mellett, kalciumot is tartalmaz. Mindkettő fontos szerepet játszik abban, hogy csontjaink erősek maradjanak. Megfelelő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti az ízületi fájdalmakat és a csontritkulást.

4. Cukorbetegség kezelése

Az elhízás és az egészségtelen, rendszertelen táplálkozás miatt folyamatosan nő a cukorbetegek száma. Ennek megállítására vagy legalábbis csökkentésére a gombafogyasztás is lehet megoldás.

5. Immunrendszer

Mint már sokszor említettük, a helyes táplálkozással –nem a pirulák szedésével- lehet fenntartani az erős immunrendszert és az általános egészségi állapotot. Nem meglepetés, hogy a gomba ösztönzi és szabályozza immunrendszerünket, hiszen az egyik legnagyobb antioxidáns élelmiszerforrás a világon. A kutatások azt bizonyítják, hogy fogyasztásukkal csökkenthető az emlő; és prosztatarák két leggyakoribb fajtája.

Szerző: Kovács Ádám

(via care2)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik