Mozaik

Okostelefonnal ismerhetjük fel a növényeket, íme az új applikáció

A technika diadala a Búvár zsebkönyv felett.

Jó hír azoknak, akik nem kifejezetten járatosak a növénytanban: létezik a Google Play-en egy olyan ingyenesen letölthető telefonos applikáció, amelynek segítségével meghatározhatjuk a növények fajtáját – csak angolul kell tudni hozzá.

A PlantSnap nevű applikáció az okostelefonunk kamerájának segítségével köt össze minket az online adatbázissal, amiben a gyártó szerint a föld minden növénye megtalálható.

A Sokszínű Vidéknél kipróbáltuk az appot, ami a következőképpen működik:

fotó: pexels.com

Az ingyenes letöltés után engedélyt kell adnunk az applikációnak, hogy hozzáférjen az okostelefonunk kamerájához, a rövid használati ismertető végiglapozása után már indulhat is a növényhatározás. A program csak online állapotban használható, offline üzemmódban tehát nem működik.

Az applikáció megnyitása után készítenünk kell egy közeli fotót a meghatározni kívánt növényről, majd néhány pillanat elteltével, ha jól sikerült a kép, máris betöltődik néhány lehetséges találat a növényünk fajtáját illetően. A betöltött lehetőségek képei egymáshoz nagyon hasonló, rokon növényeket ábrázolnak, a növények nevei latinul, és angolul vannak feltüntetve. Az egyes találatokon belül részletes leírást találunk az adott növényről, fáról, vagy virágról.

fotó: pexels.com

Az applikáció ismeretterjesztésre kiváló, de fontos megjegyezni, hogy ez a technológia nem helyettesíti például a gombász-, vagy gyógynövény tanfolyamon megszerezhető tudást, tehát senkit nem biztatunk arra, hogy csupán az applikációra támaszkodva induljon el gombászni, vagy gyógynövényeket gyűjteni úgy, hogy ehhez egyéb, más, elismert tanfolyamon megszerzett tudásnak nincs a birtokában.

Az applikáció a Goolge Play-en ingyenes, a Itunes-en fizetni kell érte.

Minden várakozást felülmúlt az ingyenes természetjáró applikáció
Az alkalmazás gyakorlatilag egy mobilos útikönyv, túraútvonalakkal, térképpel, látnivalókkal, beépített segélykérővel.

Kiemelt kép: pexels.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik