Virágzó vidékünk

Szemléletformálással etetik a kukákat Bodajkon

Ötletes megoldás a tisztább környezetért.

Ahol emberek élnek, ott hulladék is keletkezik, melynek kezelése az ország minden településén napi feladatot ró az önkormányzatokra. A környezetbarát szemléleletet a lakosság jelentős részének még tanulnia kell, az utcai szemetelés ugyanis ma is gyakori probléma.

Világhírű lett a nagyvázsonyi szemétgyűjtő lovas fogat
Környezetbarát, takarékos és csendes. Külföldön már évekkel ezelőtt bevált.

Az utcai szemetelés visszaszorítására, titkon talán a megszűnésének lehetőségére is gondolva a Fejér megyei Bodajkon ötletes megoldással állt elő a kisváros szépítését és tisztán tartását is zászlajára tűző önkormányzat. Az utcai szemetes gyűjtőket figyelemfelkeltő, jól látható üzenettel díszítették fel, kérve, hogy a közlekedők a kukát, és ne a járdát használják apró szemetelésük helyéül.

Bodajk önkormányzata 2015-ben új köztisztasági rendeletet alkotott, s ebben megfogalmazták:

A települési környezet és a köztisztaság rendjének fenntartásában, az e rendeletben foglalt szabályok betartásában mindenki köteles hatékonyan közreműködni, együttműködni, a szennyeződést eredményező tevékenységtől, magatartástól tartózkodni. Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített szeméttárolóba lehet elhelyezni.

Az ötlet mindenesetre egyedinek tűnik, azt pedig az idő dönti el, mennyire fogékony az utca embere Bodajkon közvetlen környezete óvására, a kukák etetésére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik