Virágzó vidékünk

Szemléletformálással etetik a kukákat Bodajkon

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 10. 31. 09:10

Ötletes megoldás a tisztább környezetért.
Korábban a témában:

Ahol emberek élnek, ott hulladék is keletkezik, melynek kezelése az ország minden településén napi feladatot ró az önkormányzatokra. A környezetbarát szemléleletet a lakosság jelentős részének még tanulnia kell, az utcai szemetelés ugyanis ma is gyakori probléma.

Világhírű lett a nagyvázsonyi szemétgyűjtő lovas fogat
Környezetbarát, takarékos és csendes. Külföldön már évekkel ezelőtt bevált.

Az utcai szemetelés visszaszorítására, titkon talán a megszűnésének lehetőségére is gondolva a Fejér megyei Bodajkon ötletes megoldással állt elő a kisváros szépítését és tisztán tartását is zászlajára tűző önkormányzat. Az utcai szemetes gyűjtőket figyelemfelkeltő, jól látható üzenettel díszítették fel, kérve, hogy a közlekedők a kukát, és ne a járdát használják apró szemetelésük helyéül.

Bodajk önkormányzata 2015-ben új köztisztasági rendeletet alkotott, s ebben megfogalmazták:

A települési környezet és a köztisztaság rendjének fenntartásában, az e rendeletben foglalt szabályok betartásában mindenki köteles hatékonyan közreműködni, együttműködni, a szennyeződést eredményező tevékenységtől, magatartástól tartózkodni. Közterületen szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített szeméttárolóba lehet elhelyezni.

Az ötlet mindenesetre egyedinek tűnik, azt pedig az idő dönti el, mennyire fogékony az utca embere Bodajkon közvetlen környezete óvására, a kukák etetésére.

vissza a címlapra

Kommentek

Wokha, 2018. november 20.
2018. november 10-i kép vándorló amuri vércsékrõl az északkelet-indiai Nágaföld állambeli Wokha körzetben. Évente két hónapon át tart a költözõmadár vonulása a szövetségi államban, amint a kelet-szibériai és az észak-kínai költõhelyekrõl Afrika déli területeire vonul telelni Indián át. Az amuri vércsének az elmúlt években Nágaföldön történõ hálócsapdás befogása és tömeges lemészárlása ellen kampányt kezdeményeztek a helyi lotha közösség tagjai, akik a madárvonulást turisztikai látványosságként igyekeznek népszerûsíteni a természetjárók körében.
MTI/EPA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.