Virágzó vidékünk

Világhírű lett a nagyvázsonyi szemétgyűjtő lovas fogat

Környezetbarát, takarékos és csendes. Külföldön már évekkel ezelőtt bevált.

A nagyvázsonyi önkormányzat Fábry Szabolcs János polgármester, ötletgazda kezdeményezésére kísérletképpen fogott bele a lovas fogatos hulladékgyűjtésbe, mert szeretne pénzt megtakarítani, illetve igyekszik kímélni a környezetet. A próbaüzem tapasztalatai kedvezőek.

Sok előnye van

Az új hulladékgyűjtési „technika” egyúttal olcsó, munkahelyteremtő és lótenyésztést segítő. Amíg egy kukásautó ötvenmillió forintba kerül, a lovas kocsi négymillióból „megvan”, fenntartási költségei is lényegesen olcsóbbak – mintegy egyharmadába kerülnek a kukás autóénak.

A kocsi prototípusa – külföldi minták alapján – a nagykőrösi Danka-műhelyből érkezett a településre. A jármű két oldalra billenti a platót, négy rögzíthető tárcsafékkel, bőrülésekkel és hátsó kapaszkodós fellépőkkel ellátott fogat.

nagyvazsony2

Az Integrált Falusi Hulladék-begyűjtő Lovas Központ működéséről a BBC is tudósított, így már-már világhírűvé vált a nagyvázsonyi kezdeményezés.

A KÜLFÖLDÖN BEVÁLT LOVAS KOCSIS SZEMÉTSZÁLLÍTÁSRÓL KORÁBBAN MI ITT ÍRTUNK.

A hazai törekvések és az uniós vállalások következtében – miszerint minden háztartásból össze kell szedni a feldolgozható szemetet – fontos megoldásra váró feladat a házhoz menő szelektív hulladék begyűjtés országos kiterjesztése – 6 millió lakosra, 2020-ig. Prognózisok szerint a lovas kocsis rendszer hazánk településeinek 75 százalékában alkalmazható.

Itt pedig filmen is megnézhetjük a lovas kocsis szemétgyűjtés hasznát:

Fotók: nagyvazsony.hu

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik