Mozaik

Fiókák és tojások százai pusztultak el a Kiskunság legnagyobb gémtelepén

A Kolon-tóra 2019 június 16-án egy jégesővel kísért zivatar csapott le, ennek következménye a tömeges madárpusztulás.

Az idei összes nagykócsag és kanalasgém fészekalj elpusztult a Kolon-tónál. A június 16-án lecsapott heves zivatar fiókák és a tojások ezreivel végzett, a tragédia okait, és pontos mértékét a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei vizsgálják.

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai nagyfelbontású légi fotók segítségével rendszeresen vizsgálják a terület madárvilágát, a napokban végzett felmérésük derített fényt a tragikus eseményre, a gémek, és kócsagok tömeges pusztulására.

A magasból láthatóvá vált a gémtelepek pusztulása – Fotó: Interspect Kft

Két hete jégesővel kísért zivatar csapott le a Kolon-tó térségére, melynek következtében a tó keleti részén lévő gémtelep összes lakója elpusztult. Tojások és fiókák ezrei estek áldozatául a kiskunsági jégesőnek.

Kis kormoránból nagyjából 100 pár fészkel nálunk, mellette jelentős számú kis kócsag, nagy kócsag, bakcsó, és selyemgém rak fészket évről-évre a Kiskunság legnagyobb természetes gémtelepén. Teljes a pusztulás a műszereink által lerepült részeken, a golflabda nagyságú jégdarabok agyonütötték a madarakat. Az Interspect Kft. segítette most is munkánkat a légifelvételekkel

– mondta a Sokszínű Vidéknek a nemzeti park munkatársa.

Biró Csaba természetvédelmi őrkerület vezetőtől megtudtuk azt is, hogy az adott évtől függően 300-1000 pár gém is fészkel a Tó partján fekvő nádasokban. A szakember elmondta, idén, az elpusztult madarak többsége tojásos állapotban volt, egy részük azonban már fióka volt, amikor lecsapott a jégeső.

A Kolon-tónál július végére, augusztus elejére tudják megállapítani a területen végbement pusztítás pontos mértékét, ekkor lesz madárgyűrűzés a parton, valószínűleg sok nádban költő énekes madár is áldozatául eshetett a jeges zivatarnak.

Szürke gém – Fotó: Pixabay

Az Izsák melletti Kolon-tó a Kiskunság legnagyobb édesvízi mocsara, közel 3000 ha nagyságú területén védett madarak ezrei élnek. A tónál rendszeresen fészkel – több más hazai védett madárfaj mellett – a kanalasgém, a nagykócsag, a szürke gém, a bölömbika, a nyári lúd, a cigányréce és a barna réti héja.

A tragédia következtében idén már biztosan nem születnek fiókák a Kolon-tó keleti partjának fészkeiben.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik