Mozaik

Kipusztult egy ritka madárfaj a Dorián hurrikán miatt

2018-ban már csak két csuszka élt a szigeten. A környezetvédők szerint a Dorian lehetett az utolsó csapás, a heves vihar könnyedén elpusztíthatta az utolsó két példányt is az apró madárból.

Őrült pusztítást végzett a Dorian hurrikán a Bahamákon, a 300 km/h-s sebességgel haladó trópusi vihar 13 ezer házat rombolt le, és legkevesebb 20 ember halálát okozta, a számok pedig nagy valószínűséggel még növekedni fognak.

Ugyanakkor nem csak az emberekben és az épületekben tett kárt. Megtépázta a karibi szigetek egyedülálló állatvilágát, és a környezetvédők szerint az ökoszisztémában is maradandó károkat okozott, amit csak hosszú évek alatt lehet majd helyrehozni, írja a Gizmodo.

A karib fenyőerdők számos faj otthonaként szolgálnak, bár területük az évek alatt a sorozatos fakivágások és a korábbi viharokból származó sós víz miatt egyre kisebb lett. A mostani hurrikánban a maradék erdő is komoly károkat szenvedett.

A környezetvédők aggódnak az itt élő állatok miatt, legjobban azonban egy kritikusan veszélyeztetett madárfaj, a bahamai csuszka helyzete ad okot az aggodalomra.

Egy 2004-es felmérés alkalmával mindössze 1800 egyedet sikerült megszámolni, ám egy 2007-es hurrikánsorozat számukat 23-ra csökkentette. A Matthew hurrikán 2016-ban tovább szabdalta a madárpopulációt, egy kimerítő 2018-as keresés során pedig már csak két csuszkát találtak a szigeten.

A környezetvédők szerint a Dorian lehetett az utolsó csapás, a heves vihar könnyedén elpusztíthatta az utolsó két példányt is az apró madárból.

A bahamai csuszka sajnos csak egyike azon fajoknak, amelyeknek a fenyőerdő az élettere. A környezetvédők további fajokért is aggódnak, például a Kirtland-poszátáért, amely a telet a fenyőerdőben tölti.

Csodálatos színekben pompáznak egyes madarak a sötétben
Baglyok, papagájok és sok más madár lenyűgöző mintát mutat UV-fény hatására.

Kiemelt kép: Flickr/Tom Benson

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik