Mozaik

Madárdalokkal emlékeznek a betegen elhunyt gyerekekre

A Tŷ Hafan egy gyermekhospice intézmény Wales-ben, amely abban segít, hogy a beteg gyerekek és a családtagok minél több időt töltsenek együtt. Az intézményben olyan súlyos betegségben szenvedő gyermekeket látnak el, akik például cisztás fibriózisban, daganatban, súlyos agyi bénulásban vagy egyéb gyógyíthatatlan betegségben szenvednek – írja az MNN.

Itt éveket is eltölthetnek a gyerekek

Akik elhunynak, azoknak különleges emléket állítanak. „Ezek a nevek örökké ott lesznek az égben” elnevezéssel, egy megható projekt keretében az intézet emlékparkjában: a gyerekek nevét madárdalba foglalják.

Tŷ Hafan Wales-ben – Fotó: Wikimedia Commons

Az elhunytak neveit lefordítják „madárnyelvre”

A különleges kezdeményezés megálmodója Justin Wiggan, brit hangművész és a Tracy Jones, a Tŷ Hafan közösségi szolgáltatások és partnerségek vezetője.

Justin Wiggan egy nagy közös dallamfolyamot hozott létre az elhunyt gyermekek neveiből. Minden gyermek nevét a Morse-kód segítségével lefordítják annak a madárnak a dalába, amely a gyermek halálának hónapjában a leghangosabban énekel. A dalt annyiszor egy másodperces csend követi, ahány évesen elhunyt a gyermek. A madárdal-folyam jelenleg több, mint 2,5 óra hosszú.

23 madár dala 6 percbe sűrítve
Kertünk vendégei, amikor mondják a magukét.

A gyermekek neveiből megalkotott madárdallal az emlékezés kitalálói abban bíznak, hogy a környéken élő madarak a trillákra-dallamokra válaszolva – utánozva – azokat örök időkre továbbviszik. A szülők pedig hálásak az ötletért.

Címlapfotó neve: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik