Életmód

Minilovak, akik segítenek a lélek gyógyításában

A picinyke lovak szeretetet visznek oda, ahol éppen szükség van rá.

Bizonyára mindannyian meglepődnénk, ha a kórházi betegágyhoz lóval érkezne a nővérke, vagy a látogató. Márpedig az amerikai minilovak a floridai székhelyű Gentle Horse Carousel nonprofit szervezet önkénteseinek áldozatos munkájával nagyon sok egészségügyi intézményben megfordulnak.

lovacska6

A lovacskák az Egyesült Államok kórházaiban, hospice házaiban és idősek otthonaiban tűnnek fel terápiás állatként, hogy közel közelségükkel „lelket öntsenek” a valamilyen lelki traumát átélt emberekre.

lovacska1

A lovacskák hatalmas motivációt nyújtanak a betegeknek ahhoz, hogy sikerüljön visszatérniük a megszokott, hétköznapi életükbe, és elfeledniük egy természeti katasztrófa, vagy családi tragédia következtében keletkezett lelki sebeket.

lovacska2

A miniló más mint a többi fajta. Apró mérete miatt sokan lepónizzák, pedig teljesen más karaktere van. A nyugalom, megbízhatóság és stabil idegrendszer kifinomult kombinációja az állat, aki mérhetetlenül alkalmazkodó és ragaszkodó.

lovacska3

Ezek a magával ragadó teremtések egyszerre ötvözik magukban a lovak nemességét és szilajságát, a kisállatok törékenységét és a baráti ragaszkodást.

lovacska8

Ha egy miniló belép a kórházi szobába, a beteg mindig varázslatos élménnyel gazdagodik. A precíz tenyésztésnek és a két éven át tartó intenzív képzésnek köszönhetően – melyek párosulnak a ló intelligenciájával – elég a tekintetét megpillantani, és nyugalom szökken a szívekbe.

lovacska4

Magyarországon még nem alkalmazzák ezt a módszert, a Pilisben ellenben található egy farm, ahol a család kedvencei az amerikai minilovak.

A tulajdonosok úgy alakították ki otthonunkat, hogy lovaik a midennapi életükben jelen lehessenek. Az istállót a teraszra építették, a konyhából látják a boxot, a lépcsőket rámpával fedték le és a járólapokat is “lókonform”-ra alakították.

lovacska7

Fotók: Facebook/Gentle Carousel Miniature Therapy Horses

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik