Virágzó vidékünk

Ezer szürkemarha boci születhet idén télen a Hortobágyon

A jószágok téli takarmánya ökológiai gazdálkodásból származik.

A hortobágyi pusztában sorra jönnek világra a szürkemarha bocik. Az elmúlt hetekben már több mint 450 született, és még legalább ennyi érkezését várják. Az őshonos magyar fajta megőrzése kiemelt feladat Hortobágyon, ahonnan ettől az évtől még több tenyésztőhöz juthatnak el a legjobb vérvonalú bikák, írta a Dehir.

Új marhafajtát tenyésztettek ki a Hortobágyon
A nemzeti park szakemberei szeretnék elismertetni és törzskönyveztetni a hortobágyi tulok fajtát.

Folyamatosan nő a létszám szürkemarhák kungyörgyi téli szállásán. A szürke üszők mellett egyre több vöröses, vagy ahogy a pásztorok hívják, pirók színű borjú ugrándozik vagy pihen a szalmán. A szürkemarháknál ezekben a hetekben van az ellési időszak. A gulyások folyamatosan a jószágok mellett vannak; ha kell, segítenek a szülésben is.

Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft-nél eddig több mint 450 pirók boci született, a következő hetekben várhatóan legalább még ennyi jön világra. Az őshonos magyar fajta vérvonalának megőrzése miatt a tenyésztésbe csak a legszebb, legegészségesebb példányokat vonják be.

Újdonság, hogy a szürkemarha állomány bio minősítést szerezhet, éppen ezért már a jószágok téli takarmánya is ökológiai gazdálkodásból származik.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Meghódították Windsort a hortobágyi csikósok
A magyar csapat hét perc fellépési időt kapott a világhírű eseményen,
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik