Mozaik

Bekerült Európa 20 legszebb úti célja közé a Hortobágy

Olyan területekkel osztozik a rangsorban, mint a Loire-völgye, a Bohinji-tó, a Susak-sziget vagy a Bajor-erdő Nemzeti Park.

A sarkkörön túl fekvő norvég szigetek, az erdőkkel borított erdélyi hegyek, a walesi homokos strandok vagy a jeges tavak a Balkánon – Európa szebbnél szebb tájakban bővelkedik. Az öreg kontinens történelmi városai és mediterrán tengerpartjai sok látogatót vonzanak, de a legjobb úti célok néha a legtávolabbi sarkok, amelyeket elsősorban a helyiek és néhány kitartó utazó ismer – írja a BBC.

Íme Európa utazásra csábító 20 legszebb helye

Inari-tó, Finnország

A finn Lappföld a tavak vidéke. A mélykék vizű Inari az orosz határ mellett található. A partja egyenetlen, több száz keskeny öböl tarkítja, és több mint 3000 fás sziget számlálható meg rajta. A sötét, havas telek ideálisak az aurora borealis megpillantására. Fákkal szegélyezett szigetei ősszel és nyáron égő narancsként ragyognak.

Lofoten-szigetek, Norvégia

A magasodó csúcsokból, mély fjordokból és a tökéletes falvakból álló Lofoten-szigetek szépségükről híresek.
A szigetcsoport hét fő szigetből áll – Austvågøy, Flakstadøy, Gimsøy, Moskenesøya, Røst, Værøy és Vestvågøy – ez az a vidék, ahol a természet elsőbbséget élvez, és az égen ott szárnyalnak a tengeri sasok.

Unst, Shetland-szigetek, Skócia

A Brit-szigetek legészakibb lakott tagja, Unst egy vad, robusztus hely, menedékként szolgál például a szulák számára a költési időszakban. A vikingekre jellemző tradicionális házak és temetők is felfedezhetők itt, amelyek a skandináv múltat mutatják be.

Zagori, Görögország

Míg Görögország szigeteit folyton dicsérik szépségük miatt, a szárazföld varázsa olykor figyelmen kívül marad. Pedig az egyik leglátványosabb hegység Európában, a Zagori régióban, az Epiruszban fekszik. A Vikos-kanyonban az ember a legnagyobb nyugalomban kirándulhat, míg az Astrakas-hegy hófödte csúcsa csodás látványával kápráztat el. Zagori kőhídjait elnézve az ember bizonyosan ráébred: Görögország sokkal több, mint egy nyári célpont.

Yorkshire Dales, Anglia

Fotó: Pixabay.com

A kőfalakkal szegélyezett keskeny útjai a kalandokat kereső kerékpárosok paradicsoma, hangulatos dombjai a gyalogosok kedvenc kirándulóhelye. A geológiai csodák, mint például a Malham Cove és a Gordale Scar mészkő látványa, a Brit-szigetek talán legszebb részévé teszik. Nagy része a nemzeti park területén fekszik.

Erdélyi-középhegység, Románia

Kelet-Európa legjobban őrzött titka számos ősi erdővel és mészkőbarlanggal, valamint számos folyóval kápráztat. Az idő itt megállt, az ide látogatónak nincs más dolga, mint mélyet lélegezni és szemmel tartani a gazdag vadvilágot.

Loire-völgy, Franciaország

A Loire-völgy fényűző kastélyai adják a fényét Közép-Franciaország e régiójának. A Chateau de Chambord és a Chateau de Chenonceau a leghíresebb, tele klasszikus tornyokkal, kilátótornyokkal,  kertekkel és csónakázó tavakkal.
Itt találjuk a szőlőültetvényeket, ahol a világ legjobb borai készülnek, ezt a csábítását pedig lehetetlen figyelmen kívül hagyni.

Adelboden, Svájc

Noha Adelboden nem híres völgy, hihetetlen helyi bájjal bír, amelyet sokak soha nem tapasztalnak meg. A völgy feje az Alpok legjobb jégmászóinak otthona, míg azok, akik kevésbé kalandvágyóak, felfedezhetik a fenyvesek és fagyos patakok lélegzetelállító szépségét. Éjszaka a csendes sípályák feletti pedig ott ragyog a vakítóan csillagos égbolt.

Bajor-erdő Nemzeti Park, Németország

Németország első nemzeti parkja, a bajor erdő megjutalmazza azokat, akik kalandvágyat keresve számtalan útjai egyikére tévednek. A park közel a cseh határhoz terül el, a határon túl pedig a természetvédelmi terület tovább folytatódik, létrehozva ezzel Közép-Európa legnagyobb egybefüggő természetvédelmi területét. Számtalan túra-és kerékpár útvonal várja a kirándulni vágyókat. Az erdő szívében, fenyőkkel körülvett, 1000 méter tengerszint feletti magasságban található Rachelsee tükör-tó, amelyről fantasztikus képeket lehet készíteni.

Hortobágyi Nemzeti Park, Magyarország

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A számos csodás vidék közé méltán felkerült hazánk páratlan nemzeti parkja is. Az 1999 óta az UNESCO világörökségi listán szereplő nemzeti parkot 1973. január 1-jén hozta létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe 82 000 hektár.
A hortobágyi növényvilágot a tündérrózsa, a boglárka, a nagyezerjófű, a vízi rucaöröm és a békatutaj színesíti. A száraz pusztát a sziki őszirózsa és a sóvirág díszíti. Gazdag a madárvilága, több mint 330 madárfaj él itt. Hortobágy az ország legnagyobb „madárszállója”.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A haszonállatok közül megtalálható itt az ősi magyar szürkemarha-gulya, a racka, a mangalica, a magyar félvér lófajta, a parlagi baromfifajta (fodros tollú magyar lúd) és a magyar pásztorkutyák több faja is: a puli, a pumi, a mudi, a kuvasz és komondor. Kiemelt látványossága többek közt a Kilenclyukú híd.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mivel a hatalmas terület jelentős része lakatlan, a fényszennyezettség nagyon alacsony, így a Hortobágy tökéletes helyszín a csillagnézésre is. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) megfogalmazása alapján a sötét égbolt, elterjedtebb kifejezéssel csillagoségbolt olyan terület, ami kivételes minőségű csillagos égbolttal és olyan éjszakai környezettel rendelkezik, ahol kifejezetten védett a tudományos, természeti, oktatási és kulturális örökség. A csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség adja, előre meghatározott feltételek alapján. A Hortobágyi Nemzeti Park 2011-ben kapta meg a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség-től az ezüst minősítésű csillagoségbolt-park címet.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A BBC 20 legszebb helyet bemutató listáján helyet kapott még:

  • Picos de Europa, Spanyolország
  • Henne Strand, Nyugat-Jütland, Dánia
  • Hoge Veluwe Nemzeti Park, Hollandia
  • Union Hall, Írország
  • Barmouth, Wales
  • Bohinji-tó, Szlovénia
  • Susak-sziget, Horvátország
  • Białowieża Nemzeti Park, Lengyelország
  • Jurkalne Seashore Bluffs, Lettország
  • Vattern-tó, Svédország

Kiemelt kép: MTI/ Czeglédi Zsolt

Ilyen volt az élet hajdanán a hortobágyi pusztaságban
Embernek és állatnak sem volt könnyű dolga.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik