Mozaik

Eltörölnék az időt egy 300 fős norvég szigeten

Ezen a gyönyörű helyen nyáron 69 napig nem megy le a Nap.

Létezik az éjféli napnak nevezett jelenség, ami a Föld sarkai körül észlelhető, mikor is a Nap még éjfélkor is, azaz 24 órán át a horizont felett marad.

Grönlandon, Izlandon, Észak-Norvégiában, Svédországban és Finnországban, valamint Oroszország északi részén figyelhető meg, és minél északabbra haladunk, annál tovább tart, például Norvégia legészakabbra fekvő pontján a nyár folyamán a Nap 73 napig nem bukik a horizont alá.

Föld két sarkán gyakorlatilag fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka. Az északi sarkon március 21-e táján kel fel és szeptember 23-a környékén nyugszik le a Nap, a délin fordítva. Tehát a sarkokon a Nap évente csak egyszer kel fel, és csak egyszer nyugszik le.

Megnyílt a világ első ilyen, egyedülálló víz alatti étterme
Étkezés közben a tenger élővilágában gyönyörködhetnek a vendégek.

A Norvégia északi részén található Sommarøy – magyarul Nyár sziget – most azért kampányol, hogy náluk végre hivatalosan is örökké tarthassanak a nyári nappalok, írja a CNN.

A szigeten ugyanis a nap május 18-tól egészen július 26-ig, azaz teljes 69 napig nem nyugszik le.A helyi lakosok, akik novembertől januárig átélték a hosszú sarki éjszakát, amikor egyáltalán nem kelt fel a nap, a legtöbb hasznát ezeknek az értékes hónapoknak veszik, tekintet nélkül a hagyományos időmérésre.

Folyamatosan fent van a nap, és mi itt eszerint élünk. Az éjszaka közepén is focizhatnak, úszhatnak a gyerekek, házat festhetnek a felnőttek vagy épp füvet nyírhatnak kedvükre

– magyarázta Kjell Ove Hveding szigetlakó.

Hivatalossá tennék

A helyiek a napokban a városházán találkoztak, hogy aláírjanak egy indítványt az időmentes zóna kikiáltásáról. Június 13-án Hveding találkozott egy norvég parlamenti képviselővel, hogy átadja a petíciót és megvitassák a kezdeményezés gyakorlati és jogi kihívásait.

A szigetlakók reményei szerint a hagyományos nyitvatartási idő megszűnik, és rugalmas lesz az iskola- és munkaidő is. A halászat és az idegenforgalom ezen a szigeten a legjelentősebb iparágak, hisz itt a lakosság csak mintegy 300 fő.

A helyi halászok gyakran töltik az egész napot az óceánon a megfelelő fogás reményében, és ilyenkor nem törődnek a hagyományosan vett idővel, nem az óramutató állását figyelik

– hangsúlyozza Hveding.

Nyilvánvaló, hogy ez persze üzlet is az itt lakóknak. Más helyeken a hidakat lakatok borítják, itt viszont órákat tesznek fel az emberek egyfajta szerelem-szimbólumként, arra is utalva, hogy ha itt vannak, más időzónába lépnek.

Sikeres lehet a kezdeményezés?

Már a nyilvánosság egyre nagyobb figyelme is megérte a kezdeményezők szerint.

A szigetlakók és a norvég idegenforgalmi testület kétségkívül számít a látogatókra, akiket a végtelen nyár északi csodaországának furcsa vonzereje csalogat.

Az 1973-as brit misztikus kultfilm, A vesszőből font ember rajongói számára is kötelező bakancslistás hely a sziget.

Sommarøy népének mostantól még öt hete lesz kiélvezni a napfényt, mire lemegy a nap. Épp itt az ideje tehát, hogy felhagyjanak a hagyományos óraszámítással.

Egyedül él a gyönyörű és vad norvég szigeten
Varázslatos fjordok között bújik meg a kis sziget.

Kiemelt kép: Jøran Mikkelsen/Visit Norway

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik