Mozaik

A rénszarvasok védelme miatt utasították el a szélerőmű építését Norvégiában

A térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye.

Az országban január végén utasították el egy szélerőműtelep építési engedélyének kiadását. Az illetékes norvég hatóság szerint a térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye, így az építmény megzavarná a populációt.

Fotó: thelocal-no

Az energiaügyi minisztérium szerint a százhúsz megawattos projekt ugyan fellendíthetné a gyéren lakott dél-norvégiai Bygland gazdaságát, de a fenntarthatóság és ökoszemlélet szempontjai elsőbbséget élveztek, így a térségben lévő rénszarvas-rezervátum miatt a terv nem valósulhat meg.

A norvégiai környezetvédelmi ügynökség így nyilatkozott:

Norvégia déli hegységében több mint 35 ezer rénszarvas él,ez a terület az európai vadon élő rénszarvas-populáció utolsó erődítménye.

Fotó: pixabay.com

Az utak, vasutak, víztárolók és nyaralóházak zavarják a csordákat. Múlt év novemberében alig egy hét alatt mintegy száztíz rénszarvast gázoltak el tehervonatok. Az ország északi, sarkvidéki térségében élő számi bennszülöttek még mindig rénszarvasok-tenyésztésből élnek, az éghajlatváltozás, a téli legelők gyakori fagyása és olvadása az ottani populációt is tizedeli.

Norvégia jelentős energiaexportőr, belföldi energiaszükségleteinek körülbelül 99 százalékát vízerőművekkel állítja elő, a többletet Hollandiának és észak-európai szomszédjainak exportálja.

Címlapfotó: pixabay.com

Forrás: MTI

Ritka és lenyűgöző felvétel készült több ezernyi rénszarvas vándorlásáról
Jan Helmer Olsen egy drónnal vette videóra, ahogy az állatok Norvégiából Finnországba tartanak egy havas síkságon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik