Virágzó vidékünk

Egy hétig minden a kecskékről szól Kecskeméten

Kecsketej-ivási világrekord-kísérlet is lesz a Hírös Hét Fesztiválon.

Az idén 650 éves évfordulója alkalmából Kecskemétet ismét elözönlik a kecskék. Nemrég új, színpompás poligonkecske lett a város új szimbóluma. Nem véletlen, hogy a hamarosan induló Hírös Hét Fesztiválon is központi szerepet kapnak a mekegő négylábúak. Izgalmasabbnál izgalmasabb kecskés programok és meglepetések várnak az idelátogatókra augusztus 25-én, szombaton.

A kecske jelenléte persze nem újkeletű a hírös városban: a hagyomány szerint Szent Miklós püspök a 13. században kecskét ajándékozott a megtérített hívőknek.  Ráadásul a történelmi adatok is Aegopolisnak, azaz Kecskevárosnak hívják a települést.

A Hírös Héten épp ezért idén központi szerepük lesz a kecskéknek: lesz kecskebemutató, kecskefejés, a kuriózumnak számító világrekord-állító kecsketej-ivás, és valószínűleg a cukifaktor-mérőt a valódi kecskefogat akasztja majd ki, ami a Hírös Vágta felvonulását vezeti majd fel.

A rekordkísérletre a nap végén kerül sor, a városi jubileumra való tekintettel 650 jelenlévőnek lesz lehetősége részt venni a kihívásban, ahol egyszerre kortyolhatják a kecsketejet.

Noha a szervezők Guiness-rekordra nem törekednek, ez mégis nagy valószínűséggel világrekord-teremtő program lesz, ugyanis hasonló méretű kezdeményezésre még sehol máshol nem volt példa. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy az eseményből hagyományt teremtsenek, és ezzel beálljanak a sorba olyan óriási tömegeket vonzó nemzetközi fesztiválok közé, mint a pamplonai bikafuttatás vagy a bunoli paradicsomdobálás.

Kecskefogatra is ülhetünk

A szintén egyedülállónak számító, kecskés fogat hajtója, a kenderesi Tóth Edina, aki szánentáli kecskéivel már az ország több pontján is megfordult, minden esetben hatalmas érdeklődést kiváltva a közönségből. Zsiga és Matyi nem kényszerből húzzák a kocsit: gondozójuk elmondása szerint látszik rajtuk, hogy alig várják, hogy újra útnak indulhassanak. A kecskefogat egyébként az Egyesült Államokban a mai napig jóval elterjedtebb, mint itthon.

Amerikában külön versenyeket szerveznek, ahol kecskék vontatta apró kordékon a gyerekek versenyezhetnek egymással. Ez nem olyan meglepő, hiszen, bár sokan nem tudják, a kecskék nagyon is intelligens állatok, alkalmasak kedvencként tartásra is. Kezesek, barátságosak, de arra is képesek, hogy bosszút álljanak azzal, aki rosszul bánik velük. Ráadásul nagyon hamar eltakarítanak mindent, kedvenc csemegéjük a sűrű bozótos és az akácfalevél

– árulta el Dr. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója, a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület elnöke.

Így tanulnak ugrálni az egynapos kecskegidák
És teszik mindezt kötött pulóverekben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik