Mozaik

Fákon legelésző kecskék az internet új kedvencei

5 millióan már megnézték, hogy mi fán terem a kecske?
Korábban a témában:

Sokan azt mondják, a varjak mutatnak így a fán, pedig ezek nem varjak ezek kecskék. Az interneten közzétett rövid felvétel igazán látványos, cuki és mosolyt fakasztó.

A Délnyugat-Marokkóban élő kecskék képzett hegymászók, élelmet keresve a meredek sziklafalak sem jelentenek akadályt számukra, így a térségben őshonos argánfák megmászása szinte gyerekjáték ezeknek az állatoknak. A nagy szárazság idején a kecske csapatok könnyedén mozognak az akár 8-10 méter magasra növő fákon, melyek között 150-200 éves matuzsálem is magasodik. A tüskés, göcsörtös fatörzseken finom falatokat, bogyókat esznek, ami arrafelé az embereknek is nagy kincs.

Íme a világhálón viharos gyorsasággal terjedő videó:

Az argánfa a világ egyik legősibb fája, az Atlasz hegység lábánál őshonos. A helybéliek évszázadok óta alkalmazzák étolajként valamint bőrápolóként. Az argánfa fellelhetőségi területét az UNESCO 1998-ban bioszféra rezervátummá, valamint kulturális örökséggé nyilvánította, ugyanis más, hasonló éghajlatú területeken eredménytelen az argánfa termesztése.

Címfotó: Wikimedia Commons

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.