Mozaik

Tetőn legelésző kecskék a skandináv étterem vendégcsalogatói

A tulajdonos védjegyeztette az ötletet, így aki utánozni szeretné, annak szívesen ad tanácsokat.

Turistacsalogató látványosságnak sem utolsó az a skandináv gasztronómiai csemegéket kínáló étterem, melynek tetején kecskék legelnek.

A svéd származású Al Johnson család az amerikai Wisconsin állam egyik kisvárosában alkotta meg ezt a rendkívüli feelinget, ahol az étterem a tradicionális skandináv konyha remekeit kínálja, hangulatában pedig egyenesen Svédországba repíti a vendéget. Mégis, ma elsősorban a tetőn legelésző kecskék jelentik a fő vonzerőt. A skandináv országokban egyébként a zöldtetők – melyeket gyep borít – nem egyediek.

kecske3

A szőnyegpadlós étkező sok festménnyel, hatalmas kő kandallóval, fabútorokkal különleges hangulatot áraszt. A pincér hölgyek svéd népviseleti ruhákban szolgálják fel az ételeket és italokat, az áfonyás palacsintától a svéd húsgombócig, a fehér húsú szendvicsektől a saláta különlegességekig.

al-johnsons-swedish-restaurant-96

A családfő által megálmodott étterem 1973-ban nyerte el mai formáját. Felesége ötlete az volt, hogy alakítsanak ki abban egy butikot, ahol a vendégek skandináv ajándékokat vásárolhatnak. Közben egyik legjobb barátjuk meglepte őket egy kecskével, mondván, hogy azt költöztessék az épület tetejére, mert így a fűnyírás gondja biztosan megoldódik. Az ötlet nagy sikernek bizonyult: az Oscar nevű állatra hamarosan minden járókelő felfigyelt, így nem sokat váratott magára, hogy újabb kecskék érkezzenek az étterem tetejére.

al-johnson-s-swedish

A látványosságnak, pontosabban a kecskéknek köszönhetően az étterem ma az egyik legnépszerűbb vendéglátóhely Wisconsinban. Az Al Johnson család 1996-ban levédjegyeztette az ötletet, így a hasonló éttermek kialakítására készülőknek Johnson úrral kell egyeztetniük a kivitelezés minden részletét, hogy a „projekt” ne szenvedjen csorbát.al-johnsons-swedish-restaurant-22

Al-Johnsons-Swedish-Restaurant5

kecske2

al-johnsons-swedish-restaurant-19

Ha arra jártok, térjetek be ti is Al Johnson’s éttermébe és küldjetek egy fotót!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik