Mozaik

Tetőn legelésző kecskék a skandináv étterem vendégcsalogatói

A tulajdonos védjegyeztette az ötletet, így aki utánozni szeretné, annak szívesen ad tanácsokat.

Turistacsalogató látványosságnak sem utolsó az a skandináv gasztronómiai csemegéket kínáló étterem, melynek tetején kecskék legelnek.

A svéd származású Al Johnson család az amerikai Wisconsin állam egyik kisvárosában alkotta meg ezt a rendkívüli feelinget, ahol az étterem a tradicionális skandináv konyha remekeit kínálja, hangulatában pedig egyenesen Svédországba repíti a vendéget. Mégis, ma elsősorban a tetőn legelésző kecskék jelentik a fő vonzerőt. A skandináv országokban egyébként a zöldtetők – melyeket gyep borít – nem egyediek.

kecske3

A szőnyegpadlós étkező sok festménnyel, hatalmas kő kandallóval, fabútorokkal különleges hangulatot áraszt. A pincér hölgyek svéd népviseleti ruhákban szolgálják fel az ételeket és italokat, az áfonyás palacsintától a svéd húsgombócig, a fehér húsú szendvicsektől a saláta különlegességekig.

al-johnsons-swedish-restaurant-96

A családfő által megálmodott étterem 1973-ban nyerte el mai formáját. Felesége ötlete az volt, hogy alakítsanak ki abban egy butikot, ahol a vendégek skandináv ajándékokat vásárolhatnak. Közben egyik legjobb barátjuk meglepte őket egy kecskével, mondván, hogy azt költöztessék az épület tetejére, mert így a fűnyírás gondja biztosan megoldódik. Az ötlet nagy sikernek bizonyult: az Oscar nevű állatra hamarosan minden járókelő felfigyelt, így nem sokat váratott magára, hogy újabb kecskék érkezzenek az étterem tetejére.

al-johnson-s-swedish

A látványosságnak, pontosabban a kecskéknek köszönhetően az étterem ma az egyik legnépszerűbb vendéglátóhely Wisconsinban. Az Al Johnson család 1996-ban levédjegyeztette az ötletet, így a hasonló éttermek kialakítására készülőknek Johnson úrral kell egyeztetniük a kivitelezés minden részletét, hogy a „projekt” ne szenvedjen csorbát.al-johnsons-swedish-restaurant-22

Al-Johnsons-Swedish-Restaurant5

kecske2

al-johnsons-swedish-restaurant-19

Ha arra jártok, térjetek be ti is Al Johnson’s éttermébe és küldjetek egy fotót!

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.