Mozaik

500 ezer cápát ölnének le a koronavírus-vakcinákért

Félmillió cápát gyilkolhatnak meg az elkövetkező hónapokban, ugyanis az állatok májából kinyerhető szkvalén az egyik alapanyaga több utolsó fázisban lévő koronavírus-vakcinának is, írja a Sky News.

A szkvalént jelenleg az orvostudományban segédanyagként használják, az ugyanis úgy növeli a vakcinák hatását, hogy erősebb immunválaszt vált ki a szervezetben.

A cikkben példaként említik, hogy a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég is szkvalént használ az influenza elleni oltóanyagához.

A kaliforniai Shark Allies nevű cápavédő szervezet azt közölte, ha a világ teljes lakosságát beoltanák a cápák májából kinyert szkvalént is tartalmazó vakcinákkal, akkor ahhoz nagyságrendileg 250 ezer cápát kellene leölni függően attól, hogy mennyi szkvalént kevernek az oltóanyagba.

A kutatók szerint viszont nagy valószínűséggel mindenkinek két dózist kell majd kapnia, ami azt jelenté, hogy hamar félmillió cápa pusztulna el.

A cápák populációjának megtizedelését a szervezet szeretné elkerülni, ezért tudósok bevonásával alternatívát keresnek a szkvalénra, ami az erjesztett cukornád lehet.

Stefanie Brendl, a Shark Allies alapító-igazgatója arról beszélt,

vadállatokból kinyerni valamit sosem lesz fenntartható, pláne nem akkor, ha az egy csúcsragadozó, ami nem szaporodik nagy számban. Sok ismeretlen van azzal kapcsolatban, hogy a világjárvány meddig tart és hogyan éljük át azt, így a levadászott cápák száma évről évre megsokszorozódhat majd.

Becslések szerint egyébként évente így is hárommillió cápát ölnek le a szkvalén miatt, amit kozmetikumok elkészítéséhez is használnak. Erről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben korábban.

Cápa is lehet a naptejünkben
Minden évben több millió ritka, mélytengeri cápát gyilkolnak le egy multimillió dolláros iparág kiszolgálása miatt.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik