Mozaik

Egymillió hektáros korallzátonyt véd a tengeri park Malajziában

Több mint 50 szigetet is óv az új védett terület.

A délkelet-ázsiai ország legnagyobb védett tengeri területének és cápamenedékének számító borneói Tun Mustapha Park hivatalos természetvédelmi oltalmáról a múlt héten döntött a maláj kormány – tájékoztatta a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi irodája az MTI-t.

malaysia6

A döntés mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából.

Az új védett terület a helyi civil szervezetek és a kormányzat több mint tíz éves előkészítő munkájának köszönhetően jöhetett létre. A döntés előkészítésében a WWF malajziai irodája is részt vett.

malaysia2

A tengeri park a Csendes-óceán nyugati részén, a Korall-háromszög területén helyezkedik el és csaknem egymillió hektárnyi korallzátony, mangrove-erdő, tengerifűmező, aktív halászterület, valamint több mint ötven sziget megóvását szolgálja. A halászterület napi száz tonna halat biztosít a part mentén és a környékbeli szigeteken élő mintegy 80 ezer embernek.

malaysia3

Az elmúlt évtizedekben azonban egyre nagyobb fenyegetést kezdett jelenteni erre az egyedülálló ökoszisztémára a túlhalászat, a pusztító hatású halászati technikák és a környezetszennyezés, ami a fenntartható kezelés szükségességére hívta fel a figyelmet.

malaysia4

A WWF szerint Délkelet-Ázsia második legnagyobb összefüggő tengervédelmi területének létrehozása mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából.

malaysia

Fotók: Tun Mustapha Park

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik