Mozaik

Vészesen fogynak a Balatonon a parti sétányok

Magántelkek, magánkikötők, fizetős strandok kerítései zárják el a partot a sétálni vágyók elől.

A területrendezési törvény közérdekként fogalmazza meg, hogy a Balaton partja mindenki számára elérhető legyen. Ezt a célt szolgálják a parti sétányok. Ha az állami tulajdonú parti területet eladják vagy bérletbe adják, hiába a törvényi előírás, a bárki számára lehetséges partra jutás megszűnik, de legalábbis nagyon megnehezedik, írja az Országos Sajtószolgálathozhoz (OS) eljuttatott közleményében a Nők a Balatonért Egyesület.

Idén ősszel kormányrendelettel vettek el az aligaiaktól 600 méter parti sétányt, kiemelt jelentőségűnek minősítve az Appenin aligai beruházását. A héten az alapítványok vagyonjuttatásáról elfogadott törvénnyel vettek el a köztől Révfülöpön 300 méter partot. A Bahart árverezi a kezelésébe adott ingatlanokat, ami Balatonszemesen 150 méter, Balatonbogláron 650 méter, és Csopakon 50 méter partszakaszt tesz – a törvény céljával ellentétesen – a köz számára elérhetetlenné

– fogalmaznak.

Napjainkban 1,7 kilométerrel fogyott a szabadon látogatható Balaton-part. Nem tűnne soknak, ha a Balaton-part sok kilométer hosszan nem lenne már régóta elzárva.

Elárverezik Balatonboglár legszebb partszakaszát
Konkrétan a Sellő kemping 1,5 hektáros területét.

Magántelkek, magánkikötők, fizetős strandok kerítései zárják el a partot a sétálni vágyók elől.

A csopaki 50 méter köztulajdonban maradásának még van elvi lehetősége, mert a szerdán zárult árverésen az önkormányzatnak elővételi joga van. Kérdés, hogy a megugrott licitet (504 millió Ft) tudja-e teljesíteni.

A Nők a Balatonért Egyesület továbbra is elkötelezett a Balaton-part megóvásáért folyó küzdelemben. (OS)

Kiemelt képünkön a balatonfüredi Tragore sétány az őszi napsütésben. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az ember Isten kertjében él, a füredi Tagore sétány pedig oda tartozik
Aki Balatonfüredre látogat, az minden bizonnyal megpihen a fák hűsítő lombjai alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik