Mozaik

Fűtsünk biztonságosan! – az Immergas tanácsai a téli szezonra (x)

Az előttünk álló téli szezonban a háztartások döntő többsége idén is gázüzemű berendezésekkel oldja meg a fűtést. Ezek a készülékek általában megbízhatóak, de mégis hasznos lehet, ha egy kicsit felfrissítjük az ismereteinket arról, hogyan kell őket biztonságosan működtetni.

Olaszországi alapítás óta az Immergas az elmúlt közel hat évtizedben az európai fűtéstechnikai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált, és több mint ötmillió fűtőberendezést értékesített és telepített világszerte. A hagyományos és kondenzációs kazánok szakértőjétől a kazánok biztonságos üzemeltetésére vonatkozóan kaptunk néhány megszívlelendő tanácsot.

Végeztessük el mindig a kötelező karbantartást!

A mai korszerű kazánok egyetlen gombnyomással könnyedén bekapcsolhatók még egy hosszúra nyúlt nyári szezon után is, ám a több hónapos leállást követően nem az indítással, hanem egy alapos ellenőrzéssel érdemes kezdeni a fűtési idényt azért, hogy következő tavaszig biztonságosan és takarékosan üzemeljen a berendezés.

A legfontosabb biztonsági szabály ezzel kapcsolatban, hogy az ellenőrzést semmiképpen se magunk végezzük, hiszen egy gázzal működő tüzelőberendezés megbontása, javítása, de még az átnézése is az erre feljogosított szerelők feladata. Erről jogszabályok is rendelkeznek, amelyek kimondják, hogy kötelező a gyártó által előírt időszakonként – ez a gyártók többségénél, így az Immergas készülékei esetében is 1 év – a karbantartás elvégeztetése erre feljogosított szakemberrel, és ha ezt üzemeltetőként elmulasztjuk, minket terhel minden felelősség a meghibásodásból eredő esetleges károkért vagy balesetekért.

Jelek, amelyek működési zavarra utalnak

Üzemzavar, működési gondok persze a kötelező karbantartás után is felléphetnek – bár ennek rendszerint kicsi az esélye, mivel jól bevált, biztonságos konstrukciókról van szó még a régebbi gyártmányú gyártású kazánok esetében is, az Immergas gyártósoráról lekerülő korszerű kazánok pedig a legmagasabb minőségi és biztonsági követelményeknek is megfelelnek. Ha mégis bekövetkezne valamilyen műszaki probléma, arról az Immergas gázkészülékeinek informatív kijelzője gyorsan és egyszerűen ad jelzést a Felhasználóknak egy villogó hibakód segítségével. A hibakódok leírását a használati útmutató tartalmazza (amennyiben nincs meg, még a régebbi készülékekhez is könnyen letölthetők az Immergas honlapjáról: www.immergas.hu). Egyes hibák okát a leírás alapján bárki, különösebb szaktudás nélkül is meg tudja szüntetni, de ha a hiba gyakran előfordul vagy a Felhasználó nem tudja a hiba okát megszüntetni, mielőbb hívjanak segítséget. Ilyen esetekben mindig kérjük szerelő olyan szakszerviz segítségét a hiba okának felderítéséhez és a javításhoz, aki az Immergas által képzett és feljogosított szakembert foglalkoztat.

A biztonságot segítő lehetőségek

Bár a gáz, mint energiaforrás alkalmazása – a gáz vezetése és elégetése – hivatalosan „veszélyes üzem”, a korszerű gázüzemű fűtő- és kombi kazánok üzemeltetése megfelelő telepítési körülmények mellett nem jelent komolyabb kockázatot, köszönhetően a többlépcsős, minden működési részletet kontroll alatt tartó vezérlőrendszernek. Valós veszélyt az jelenthet, ha ezeknek a gázfelhasználó technikáknak elhanyagoljuk a rendszeres ellenőrzését és karbantartatását.

Fotó: Immergas

A legújabb, 2015 óta kötelezően beépítendő új fűtő vagy kombi kazánok zárt égésterűek, azaz a helyiség levegőjétől függetlenül üzemeltethetők, azonban nem szabad megfeledkezni a már meglévő, még nyitott égésterű, kéményes kazánokról sem. Utóbbiak esetében a legfontosabb működési feltétel a megfelelő légellátás biztosítása és az égéstér rendszeres tisztítása, mivel ellenkező esetben nem tud kialakulni a megfelelő égés, illetve a kéményhuzat. Leggyakrabban ennek eredményeképp keletkezik az égés során szén-monoxid (CO) és alakulhat ki az égéstermék visszaáramlása a helyiségbe. Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért a nyílt vagy nyitott égésterű, a helyiség levegőjét használó gázkészülékeknél javasolt CO érzékelő vagy érzékelők alkalmazása.

A nem megfelelő légellátás leggyakoribb oka az új, fokozott légzárású ablakok beépítése felújításkor, illetve az utólagosan beépített szellőzőventilátorok, pára- vagy szagelszívók is.

A gázkészülékek rendszeres ellenőrzése mellett fontos továbbá a gázhálózat (vezetékek, csatlakozások, elzárócsapok, flexibilis bekötőcsövek) időszakos ellenőriztetése is. Ezen munkálatok (ellenőrzések, karbantartások) elvégzésére mindig kérjék képesített szakember közreműködését!

Kiemelt kép: Immergas

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik