Mozaik

Tömegesen fulladnak bele az óceánokba a tengeri csillagok

Getty Images
Getty Images

Rejtélyes betegség tizedeli a tengeri csillagokat a világ óceánjaiban immár évek óta. A tudósok most arra jutottak, hogy az állatok tömeges pusztulását légzési zavar okozhatja, az óceánok felmelegedése miatt ugyanis a szerves anyagok és baktériumok elhasználják az oxigén, ami a tengeri csillagok megfulladásához vezet, írja a Treehugger.

A Frontiers in Microbiology című tudományos lapban megjelent friss kutatás szerint a tengeri csillagok betegségének tünetei közé tartozik a hirtelen színváltozás, a felpuffadás és a karjaik elcsavarodása. A helyzet olyan súlyossá vált az utóbbi hét évben, hogy egyes fajok a kihalás szélére kerültek.

A tengeri csillagok úgy lélegeznek, hogy oxigént engednek át a külső szöveteiken, de ha a karok alsó oldalán hidrosztatikusan működtetett tapodólábak és csőlábak környékén nincs elég oxigén, akkor megfulladnak.

Getty Images

A klímaváltozás miatt az óceánokban is drasztikusan megváltozott az élet. Ahogy a víz felmelegszik, a baktériumok elszaporodnak, és kevesebb oxigén marad a tengeri csillagoknak.

A tengervíz oxigénszintje a hőmérséklettől függ: minél melegebb, annál kevesebb benne az oxigén. Tehát az éghajlatváltozás lassan oxigénteleníti az óceánjainkat

– magyarázta Ian Hewson, a kutatás társszerzője.

Hozzátette, az állatoknak van egy bizonyos légzési igényük, a túléléshez szükséges minimális oxigénmennyiség, amit a tengeri csillagok esetében az őket körülvevő vízben lévő oxigén elégít ki. Ha viszont a szerves anyagok koncentrációja túl magas az óceánban, akkor ezek az igényeik nem teljesülnek.

Hewson arról is beszélt, a kutatók több mint 20 tengeri csillag fajnál azonosították a jelenséget, de különböző mértékben.

Tanulmányaik szerint a betegség egyedről egyedre is terjedhet, de nem úgy, mint egy vírus. Mint magyarázta, amikor egy tengeri csillag fulladozni kezd, a tetem által kibocsátott szerves anyagok tovább táplálják a baktériumokat, és a közelben lévő állatok is elpusztulnak.

A kutatók úgy vélik, nagyon fontos megállapításokra jutottak több okból is.

Sokkal tisztább képet kaptunk arra vonatkozóan, hogy mi okozza a tengeri csillagok tömeges pusztulását, ami a legnagyobb tengeri betegség, amit valaha regisztráltak. Másrészt tudjuk, miért fulladnak meg, ezért megoldást is találhatunk rá.

– zárta szavait.

Kapcsolódó
Globális felmelegedés: egyre kékebbek lesznek a világ vizei
Valószínűleg ez lesz az egyik legkorábbi jele annak, hogy az emberiség megváltoztatta az óceán ökológiáját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik