Heddali fatemplom: Norvégia 800 éves mesterműve

Ez az ország legnagyobb és egyik legrégebbi fennmaradt fatemploma.
Kapcsolódó cikkek

Norvégia déli részén, Oslótól 117 kilométerre található az ország legnagyobb és egyben egyik legrégebbi fatemploma Heddal városában.

A terület a közelmúltban lett az UNESCO világörökség része ipari hagyományai miatt, de mégis ez a fatemplom a legnagyobb turisztikai látványossága a régiónak.

Getty Images

Évszázadokkal ezelőtt számtalan fatemplomot építettek fel Norvégia vidéki területein. A keresztény vallás a vikingkor után terjedt el az országban, ezért a 11-13. században rengeteg ilyen istentiszteleti helyet álmodtak meg.

Történészek szerint a középkorban megközelítőleg ezer fatemplom lehetett Norvégiában és további néhány száz Észak-Európa többi részén. Mára mindössze alig 30 maradt belőlük a norvégoknál, és egy maroknyi a világ más pontjain.

Getty Images

A heddali fatemplom építési idejét nem lehet pontosan meghatározni. Az biztos, hogy az első írásos emlék 1315-ből származik róla, de egyes kutatások szerint az építkezésben már 1196-ban kivághatták az első fákat.

A csodálatos épület nyitva áll a turisták előtt, a belépő 80 norvég korona, átszámítva körülbelül 3000 forint. A túravezetők angol nyelven számolnak be a templom történetéről és elmesélnek egy legendát arról az öt gazdáról, akik állítólag kitalálták anno a templom építését. Szombaton ugyanakkor jellemzően zárt körű rendezvények, egész pontosan esküvők miatt nem látogatható a látványosság.

Kapcsolódó
Hogy lehet kibírni télen a bezártságot? Vegyünk példát a norvégokról
Tromsö városában november közepétől január közepéig sötét van. Mégsem depressziósak az emberek.