Virágzó vidékünk

Visszatérhetnek a templomok tornyaiba a gyöngybaglyok

A templomok renoválásai élőhelyeik szűkülését okozzák.
Korábban a témában:

Az éjszaka árnya csak sötétben hagyja el lakhelyét, amely gyakran az ember közelében található. Istállók, magtárak, poros padlások és templomtornyok sötét zugaiban bújik meg a gyöngybagoly, ott rakja le tojásait, majd neveli fel fiókáit, olvasható  a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-bejegyzésében.

A templomok renoválása során a lezárt tornyok élőhelyei szűkülését okozzák

Ezen a helyzeten javít az a természetvédelmi program, amely során a templomtornyokba költőládákat helyeznek ki, biztosítva ezzel a baglyok további fészkelési lehetőségét.

A programot Baranya megyében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja koordinálja, amelyben természetvédelmi őrök  is részt vesznek.

Fotó: Völgyi Sándor

A védelmi munka része a ládák ellenőrzése is, melynek fénypontja lehet, ha láthatják a vadőrök is a toronyba visszatérő gyönyörű madarat.

Címlapfotó: Pixabay

Kommentek

Tiszacsege, 2018. június 11.
Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán 2018. június 10-én. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom elõtt még egész Európában elõfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetõk meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.