Mozaik

Vörös panda született Nyíregyházán

A vörös macskamedveként is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben élnek, fogságban nehezen szaporodnak így hatalmas öröm és szakmai siker a kölyök születése.

A 7 hetes kölyköt a park vezető állatorvosa Dr. Biácsi Alexandra megvizsgálta, mely során megkapta egyedi azonosítóját, valamint az ivarára is fény derült: a 706 gramm testtömeggel rendelkező kisállat hím egyed – írta meg a Sostozoo.

A nyíregyházi kis panda tenyészpár 7 éve él együtt, a 8 éves anya állat Ting-ting Pozsonyból, míg párja a szintén 8 esztendős Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében .

Fogságban nagyon nehezen szaporodnak így hatalmas öröm és szakmai siker, hogy idén ismét született egy életerős kölyök a Nyíregyházi Állatparkban, annál is inkább mert a természetben az IUCN vörös listája szerint állományuk drasztikusan csökken természetes élőhelyükön.

MTI/Balázs Attila

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.

A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól másznak fára-félig behúzható karmaik segítségével-, ill. nyalogatják magukat tisztára, mint a macska. Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

Jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat miatt.

Kapcsolódó
Szerelemre talált a Szegedi Vadaspark vörös pandája
A vadaspark kedvence az ifjú pár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik