Mozaik

Ez a világ utolsó, ma is működő napágyúja

Åtvidaberg Svédország dél-keleti részén található, nagyjából 50 kilométerre a Balti-tengertől. Az apró iparvárosnak, amely egykor a rézbányászatáról volt híres, ma három főbb nevezetessége van: a halászat, a fanatikus futballszurkolói és egy szó szerint robbanó óra, írja az Atlas Obscura.

Ezen a településen található ugyanis a világ egyetlen még ma is működő napágyúja. A szerkezet egy dombon lévő toronyban van elhelyezve, és májustól augusztus végéig aktív. 

Építése idején, 1853-ban a különleges órák meglehetősen gyakoriak volt a térség nagybirtokain, hogy a munkások tudjanak tájékozódni.

De hogyan működik? Helyi idő szerint 13 órakor, amikor a Nap eléri legmagasabb pontját az égbolton, a fénysugarak az ágyútoronyban lévő lencsén áthaladva lángra lobbantják a fekete lőport, ami ekkora hatalmas zajjal kilő.

A helyiek ekkor tudták, ebédidő van.

Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha épp borús az idő és szakad az eső? Åtvidaberg lakosai ebben az esetben sem maradnak jelzés nélkül, mert ilyenkor manuálisan dörrentik el az ágyút.

A különlegességet természetesen a helyszínen is meg lehet tekinteni. Érdemes negyed órával korábban, 12 óra 45 perckor érkezni, mert az idegenvezetők ilyenkor mesélnek kicsit a nagyágyú történetéről.

Kapcsolódó
Lagom, a svéd boldogságrecept: hogyan legyen pont elég jó
Viccesen szokás a lélek IKEA-bútorának is nevezni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik