Életmód

Megnyit a világ legkisebb étterme Svédországban

Bord For En, magyarra fordítva Asztal Egy Főre.

Így nevezték el a világ legkisebb éttermét Svédországban, amely május 10-én nyit és ahol mindenki annyit fizet egy háromfogásos menüért, amennyit kedve tartja, írja a CNN.

Az ötletgazda házaspár, Rasmus Persson és Linda Karlsson Stockholmtól megközelítőleg 350 kilométerre, Värmland településén, birtokukon álmodta meg a különleges éttermet, ami mindössze egyetlen asztallal és székkel rendelkezik.

Az biztos, hogy a vendégek biztosan nem érintkeznek másokkal, és teljes izolációban fogyaszthatják el a rendelt ételüket.

A helyszínen nincs se személyzet, se várakozó emberek. Minden nap csak egyetlen vendéget fogadnak, a pár pedig csak arra összpontosít majd, hogy magas színvonalon kiszolgálják őt.

Fotó: Facebook / Bord för en

Mint mondják, nem az a céljuk, hogy pénzt csináljanak belőle, és még csak nézelődőket sem engednek az éttermük közelébe.

El akarjuk kerülni azt, hogy étkezés közben mások nézzék a vendéget. Nagyon nehéz időket élünk, sokan elveszítették a munkájukat, a szeretteiket vagy nem tudnak uralkodni az elméjükön

– fogalmaztak.

Persson és Karlsson azt követően gondolkozott el az étterem megvalósításán, hogy néhány héttel ezelőtt a feleség szülei megjelentek a pár otthonában, de a koronavírus már szedte áldozatait az egész világon. Megjegyezték, Svédországban közel sem olyan szigorúak az intézkedések, mint máshol, a kormány csak javaslatokat tett és nem vezetett be kijárási korlátozásokat.

Ennek ellenére a pár úgy döntött, hogy a veszélyeztetett szülőket nem engedik be a házba, ahol normális körülmények között tudtak volna étkezni, inkább felállítottak a kertben egy asztalt, ahol egymástól megfelelő távolságban ülhettek le. Ez inspirációt adott nekik, és megszületett az Asztal Egy Főre koncepciója.

Bárkit szívesen fogadunk, függetlenül attól, hogy milyen anyagi helyzetben van. A menü árát a vendég dönti el

– magyarázta Karlsson.

Tetőn legelésző kecskék a skandináv étterem vendégcsalogatói
A tulajdonos védjegyeztette az ötletet, így aki utánozni szeretné, annak szívesen ad tanácsokat.

A világ számos táján teljesen elfogadott, ha valaki egyedül ebédel vagy éppen vacsorázik egy étteremben, mégis sokan kínosnak érzik. Karlsson szeretné széles körben elfogadottá tenni ezt a szokást.

A menüt Persson utazásai és emlékei alapján állították össze, italokat is lehet majd rendelni, de csak alkoholmenteseket. Az ételeket és az italokat kötélen húzzák végig egy piknikkosárban a konyhaablakból.

Arra a kérdésre, tesznek-e kivételeket azokkal, akik esetleg párban érkeznének, Karlsson úgy felelt, sajnos nem.

Talán napjainkban be kell zárkóznunk, de fordítunk-e elég időt önmagunkra? Ez egy tökéletes lehetőség rá. Megéri időt tölteni saját magunkkal

– zárta szavait.

A világ legszívmelengetőbb éttermében nem tudhatod, mit kapsz enni
Az Eltévesztett rendelések nevű étteremben csak demenciával élő betegek dolgoznak pincérként.

Kiemelt kép: Facebook / Bord för en

Olvasói sztorik