Életmód

Betiltották a mobilozást egy francia étteremben, hogy beszélgessenek egymással a vendégek

A Franciaország déli részén található Saint-Guilhem-le-Désert csendes kis faluról meglehetősen ritkán cikkezik a nemzetközi sajtó, de múlt héten tele voltak a lapok hasábjai a településsel, miután a Petit Jardin nevű étterem tulajdonosa egy elég szigorú szabályt vetett ki a betérőkre.

Hean-Noël Fluery a vidámság és a szórakozás nevében betiltotta a mobiltelefonok használatát az asztaloknál. 

A tulajdonos egy futballszerű büntetőrendszert alkalmaz az étteremben: a pincérek a sípjukba fújnak és felmutatják a sárga lapot, ha valaki pötyög a mobilján. Amennyiben ismét rajtakapják őket, az már piros lapot jelent, a tettest pedig megkérik, hogy fáradjon ki a helységből.

Fotó: foodandsens.com

Hean-Noël Fluery a The Local című lapnak elmondta, hogy néhány vendéget már el kellett küldeniük az asztaloktól.

Néhányan semmiképp nem akarták letenni a telefonjukat, mert nem tetszettek nekik a szabályok, és inkább elmentek. De nem érdekel, az emberek megtehetik ezt máshol, három másik étterem is van a faluban

– fogalmazott, hozzátéve, hogyha a vendégek rossz hangulatban érkeznek, vagy morcosak, akkor távozniuk kell.

Fotó: Thinkstock

Elmagyarázzuk nekik a szabályokat, még mielőtt betérnének. Az emberek kikapcsolják a telefonjaikat akkor is, ha moziba vagy színházba mennek. Akkor az étteremben miért ne tehetnék?

A tulajdonos sikernek könyveli el a találmányt, ugyanis a vendégek sárga lap után az esetek többségében nem kockáztatnak és elrakják a készülékeiket.

Franciaországban tradíció, hogy beszélgetünk az étkezések közben. Amikor megfújjuk a sípot és felmutatjuk a lapot, az egész étterem életre kel és párbeszédek alakulnak ki különböző asztalok között is

– magyarázta.

Fleury tisztában vele, hogy nehéz lesz leszoktatni az embereket a rossz szokásról, ugyanis egy friss felmérés szerint tíz franciából nyolcan használnak mobiltelefont vacsorázás közben.

Mint mondta, sok szülő azért választja az éttermüket, hogy gyermekeik és mobiljaik nélkül végre egymással foglalkozhassanak.

A Petit Jardin ugyanakkor nemcsak a telefonokat, hanem a Coca-Colát, a ketchupot és a majonézt is betiltotta.

A helyi termékeket népszerűsítjük. A Coca-Cola helyet finomabbnál finomabb gyümölcsitalokat fogyaszthatnak a vendégek, a ketchup helyett pedig tradicionális mustárt kínálunk.

Nem is olyan régen egy svájci faluban a fotózást tiltották be, de annak teljesen más okai voltak:

Betiltották a fotózást egy svájci faluban, mert túl gyönyörű
Akik nem tartják be a hétfőn hatályba lépett törvényt, szimbolikusan öt svájci frankot kell fizetniük büntetésként, amit teljes egészében a környezetvédelemre fordítanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik