Mozaik

Ellepték az aranylilék a Nagy-Zsombékot

Getty Images
Getty Images

Napok óta legalább nyolcszáz aranylile állomásozik a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén található Nagy-Zsombékon.

A park honlapja szerint aranylilékkel Magyarországon csak a tavaszi és az őszi vonulási időszakban találkozhatunk. Eurázsia északi részén, tundrákon, mocsarakon, lápokon költenek. A telet Nyugat- és Dél-Európában töltik.

Csapatosan vonulnak, időnként a bíbicek között is elvegyülnek. A Montág-pusztán található, mocsaras Nagy-Zsombék a jelek szerint megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyül szolgál számukra, ugyanis napok óta több száz egyedből álló csapataikat figyelik meg itt.

Getty Images

Az aranylilék barna tollruháját sárgás pöttyök tarkítják, a nászidőszakban azonban a hímek hasa és torka fekete színűre változik, és a levegőben táncot lejtve, énekelve csábítják a tojókat. Évente egyszer költenek, fészekaljuk 3-4 tojásból áll, melyen felváltva kotlik a hím és a tojó. Az aranylilék rovarokkal, lárvákkal, férgekkel és más gerinctelenekkel táplálkoznak.

Tavasszal március-áprilisban, ősszel pedig szeptembertől egészen decemberig találkozhatunk vonuló aranylilékkel Magyarországon.

Kapcsolódó
Akár 900 kilométert is megtehet éjszakánként az erdei szalonka
Műholdas nyomkövető eszközökkel két éven át vizsgálták az erdei szalonkák vonulását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói.
Olvasói sztorik