Mozaik

Tarthatatlanná vált a sirályhelyzet Velencében

Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A velencei szállodaszövetség tervet dolgoz ki annak érdekében, hogy elriasszák a lakott övezetekből az agresszív és bosszantó sirályokat, miközben egyes hotelek már saját kezükbe vették az irányítást, és vízipisztolyt adnak vendégeiknek, hogy azzal ijesszék el a fosztogató madarakat, írja a Guardian.

A sirályok jelenléte az elmúlt években egyre komolyabb problémává nőtte ki magát, nemrégiben az egyik példány például egy jégkrémet rabolt el egy járókelő kezei közül.

A bámészkodók számára ez a jelenet ugyan viccesnek tűnt, a helyi szállodaszövetségnek most lett elege a madarakból, és szemináriumon vitatták meg, mitévők lehetnének.

A rengeteg sirály jelenléte nemcsak agresszív és bosszantó az emberek számára, de egészségügyi és higiéniai problémát is jelent. Védett fajról van szó, ezért nem lehet kiirtani őket, ahogy például az egereket lehetne

– magyarázta az eseményen Francesco Boemo környezetvédelmi szakértő.

Marco Bertorello / AFP

A megvitatott megoldások között szerepelt egy solymász bérlése sirályok vadászatára. Felmerült, hogy speciális akusztikai rendszerrel vagy kellemetlen, emberek számára nem érezhető szagokkal riasszák el őket.

Egy szálloda üzemeltetője szerint amint a vendégek felállnak az asztalaiktól szabadtéren, azonnal megjelennek a sirályok ott, hogy elvigyék a maradékot. Emiatt a vendéglátósoknak kell állandóan közbeavatkozniuk. Egyes vendégek ezen jót kacagnak, de mások kifejezetten idegesek lesznek.

A solymászok egyébként jó ötletnek tűntek, de túl drágák. Ezért a Gritti Palace és a Hotel Monaco & Grand Canal vezetősége úgy döntött, hogy vízipisztolyokat adnak a turistáknak, amivel rá tudnak lőni a madarakra. Ezek az eszközök narancssárgák, mert a sirályok utálják ezt a színt.

Állítólag emiatt élesben be sem kell vetni a vízipisztolyokat, elég, ha csak az asztalon tartják azokat az emberek, mert amint meglátják a pisztolyokat, a madarak inkább elrepülnek.

Kapcsolódó
Úgy elhíztak a turisták, hogy csökkenteni kellett a velencei gondolák utasszámát
A korábbinál kevesebb utast szállíthatnak egyszerre a velencei gondolások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik