Mozaik

A város, amely az egész világé: jubileumot ünnepel az Adria királynője

MTI/EPA-ANSA/FABIO MUZZI
MTI/EPA-ANSA/FABIO MUZZI
Az olasz posta különleges, 500 ezer példányban kiadott bélyeggel tiszteleg Velence előtt.

Szentmisével kezdődött a Velence alapításának 1600. évfordulóját ünneplő programsorozat csütörtökön: a Rialto szigetén lévő San Giacomo (Szent Jakab) templomban tartott misét Francesco Moraglia velencei pátriárka mutatta be.

Kapcsolódó
Velence fuldoklik a turistákban, végveszélyben a város
A virágzó idegenforgalom veszélyezteti a város túlélését, a helyi szintű kezdeményezések azonban változást hozhatnak.

A legenda szerint 421. március 25-én 12 órakor rakták le az alapkövét a templomnak, amelyet egy tűzvészből való megmenekülés iránti hálából emeltek. Ezzel vette kezdetét az állam és a város legendás története.

A jubileum alkalmából a világ minden tájáról érkeztek jókívánságok Velencébe. Az olasz posta különleges, 500 ezer példányban kiadott bélyeggel tiszteleg a város előtt.

Velence népek, kultúrák, régiók, kereskedelem és innováció találkozóhelye, egy olyan város, amely az egész világé

– fogalmazott Luigi Brugnaro polgármester.

Velence története a Rialtót is magába foglaló szigetcsoporton kezdődött, amelyen menekültek telepedtek le, akik a legendák szerint 408 után I. Alarik nyugati gótjai elől kerestek biztonságot.

Kapcsolódó
Bakancslistás gyönyörűségek a Velencei-lagúnában
Olaszország minden évszakban elvarázsol színeivel, ízeivel, hangulatával.

Az emberi élet nyomai azonban jóval régebbi időkig, a kora kőkorszakig vezethetők vissza. Az első tartós település nyoma időszámításunk előtt 700-ból származik.

A 2022. márciusáig tervezett ünnepségsorozat nagy részét online tervezik megtartani. A www.1600.venezia.it honlapon megismerhetők az ünnepi rendezvények, amelyeket egy tudományos bizottság közreműködésével készítettek elő.

Egyes programok egybeesnek a július 7. és 11. közötti G20-csúcstalálkozóval, amelynek fő témáját a globális fejlődés perspektívái adják.

Ez a találkozó Velence és egész Olaszország szimbolikus újrakezdésének fázisát jelképezi. Remélem, hogy a velencei csúcstalálkozó és a város 1600. jubileumi évének ünneplése egy új korszak alapját adja

– mondta korábban a polgármester.

Kapcsolódó
Elöntötte a víz karácsonyra Velencét
A természet, amit nem lehet kiszámítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik