Mozaik

Bakancslistás gyönyörűségek a Velencei-lagúnában

Olaszország minden évszakban elvarázsol színeivel, ízeivel, hangulatával.

Lehet tél, vagy nyár, Olaszország minden évszakban színek kavalkádjával, ízek, hangulatok, látnivalók csodájával kápráztat el minden arra járót. Az igazi hamisítatlan olasz életérzést csak az ismeri, aki már járt az országban, de az biztos, hogy aki egyszer megtapasztalta, mindig visszavágyik.

Ilyenkor februárban a Velencei karnevál vonzza a legtöbb turistát, ám természetesen Velencén és közvetlen környékén más látnivaló is akad, mint a maskarások. A teljesség igénye nélkül hoztunk most egy kis képválogatást, egy kis színt a közelgő tavasz előtt.

Burano

Burano a Velencei-lagúna szigete, pontosabban Velencéhez hasonló szigetcsoport, amelynek részeit hidak kötik össze egymással. Csupán 7 km-re fekszik Velencétől. Nevezetes hihetetlen színes házairól és a csipkéjéről, a világ legszínesebb városainak listáján is szerepel.

Egyes legendák szerint Burano lakosai a halászatból hazatérő helyiek miatt kezdték színesre festeni a házakat. Szerették volna, ha a halászok könnyebben hazatalálnak, még nagy ködben is. Más forrás szerint pedig minden családnak külön színe volt ezért lett ilyen színes az összes ház.

Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Galéria
Fotó: Kun Ágnes

Velence

Ha Velence szóba kerül, mindenki azonnal 3 dologra asszociál: lagunák, gondolák, karnevál. Az UNESCO Világörökség részét képező város és lagunái mindenféleképpen páratlan élményt nyújtanak minden oda látogatónak, ilyenkor karnevál idején pedig a sok álarcos, jelmezbe öltözött alak az utcákon csak színesíti a város amúgy is páratlan képét.

Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Galéria
Fotó: Kun Ágnes

Murano

Murano másfél kilométerre terül el Velencétől északkeletre. 1291 óta a velencei üveggyártás központja, eleinte tükreinek és üveggyöngyeinek köszönhetően vált világhírűvé. Később a csillárok váltak a sziget leghíresebb termékévé. A szigeten találták fel az úgynevezett aventurin üveget is.

Az üveggyártás a 18. századtól kezdve hanyatlásnak indult, majd új lendületet vett, mikor üveg használati tárgyakat kezdetek gyártani.

Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Fotó: Kun Ágnes
Galéria
Fotó: Kun Ágnes

És ha már Murano, és üveg, lássuk, hogy készül a híres üvegló:

Muranoi üvegló

Közzétette: Nemvagyokkötelező – 2019. február 18., hétfő

Nyitófotó: Kun Ágnes

Felfedezték Európa legidősebb fáját
Négy év kitartó terepmunka után találtak rá a fenyőre.
Olvasói sztorik