Mozaik

Elkezdődött a Velencei karnevál

Az idei karnevál január 23-tól  február 9-ig tart, amelyre most is sok érdeklődőt várnak.

Ilyen volt régen

Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani dolgokat. A farsangi időszak januárban kezdődött és a nagyböjthöz közeledve nőttön nőtt az izgalom. Rend szerint a városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. A közönség a erkélyről nézhette az eseményeket. Nem volt éles határ a színészek és a nézők között. A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. – olvashatjuk a Wikipedián.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

A karnevál sok részletet megőrzött a múltból

A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák és az ég hirtelen tele lesz menekülő színekkel, léggömbök százai repülnek, imbolyognak a magasban, mintha Velence is szállni készülne. A Campanile tornyából a Dózsepalota egyik oszlopához erősített drótkötélen lassan csúszik lefelé a papírral bevont gipszgalamb. Az emberek kiáltoznak, “Viva Venezia! Ciao Venezia!“, a Colombina pedig a magasban kinyitja a hasát, és hullani kezdenek a szalagok és a konfettik. A “kis galamb röpte” a hajdani karneválok egy momentumára emlékeztet: akkoriban egy fiatal kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggia-ja között kifeszített kötélen.Ezzel szemben az ünnepségsorozat végén – húshagyó kedd éjjelén – szintén a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat, és kórusban búcsúztak, azt kiáltozva: “Elmegy! Elmegy! Elmegy!” Húshagyókedd a karnevál utolsó napja és egyben a csúcsnapja is.

Ma hivatalosan elkezdődött a 2016-os Velencei karnevál

Holnap lesz az ünnepélyes és valóban látványos megnyitó. Délelőtt például élő zongorahangversenyt lesz a Grand Canalon, mely valószínű, hogy rengeteg látogatót vonz majd.

res_IMG_7349-1100x600

Néhány fotó az elmúlt évekből

Fotó: Soltravels.com
Fotó: Soltravels.com
Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Greg Vance Photography / facebook
Fotó: Greg Vance Photography / facebook

Fotó: Wikimedia-commons
Fotó: Wikimedia-commons
Fotó: venezia.it
Fotó: venezia.it

Az eseményeket rajongói oldalukon is követhetitek.

Egy kis ízelítő a tavalyi karneváli hangulatról

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik