Mozaik

Májustól 3 euróért léphetünk be Velencébe

A tervek szerint a belépési díj 2020. január elsejétől tovább emelkedik.

Aki Velencébe készül, most még ingyen megcsodálhatja a várost, májustól azonban a tervek szerint bevezetik a 3 eurós belépési díjat, ami 2020. január elsejétől aztán tovább emelkedik,  2022-től pedig az előzetes belépési foglalás is kötelező lesz az olasz és a külföldi látogatók számára.

A velencei polgármesteri hivatal még tanulmányozza a belépési díj bevezetésének módozatait, de a tervek szerint az önkormányzati testület májusra megszavazza az intézkedést, amelytől kisebb tömeget és nagyobb bevételt vár az olasz város, írta az MTI.

Karneválok, maskarák, mulatságok – Ilyen a világ farsang idején
Farsang van, a nagy fesztiválok időszaka. Táncol, bálozik és jókedvű a világ.

Az idei farsangra érkezőknek még nem kell belépődíjat fizetniük

A város honlapján (live.comune.venezia.it) feltüntetett információk szerint a Velencébe érkező olasz és külföldi turisták által vásárolt belépő – akkor is, ha az hosszabb, mint 24 óra – a látogatás végéig érvényes. A díj beszedése az utazási irodáké és szállodáké lesz a tervek szerint, de az sem kizárt, hogy a velencei közlekedési eszközök, például a vasúti vagy a vaporetto-vizibuszok jegyárában számolják majd fel.


Fotó: Pixabay

Mentesülnek a napidíj alól többek között a Velencében és Veneto tartományban élők, a hat évnél kisebb gyerekek, a fogyatékkal élők és kísérőik, a hatósági személyek, a velencei CityPass turistakártya birtokosai. A szállást is foglaló látogatók szintén kedvezményben részesülnek.

Jövő január elsejétől a 3 eurós belépődíj csak a forgalommentes napokon lesz érvényes, csúcsidényben pedig 10 euróra emelkedik majd. A tervek szerint január elsejétől a napidíj érvényessége is rövidül: a váltást követő éjfélig tart csak.

2022-től a napidíjon túl kötelező lesz az internetes foglalás is: a Velencébe érkezőknek előre le kell foglalni a belépést, mintha egy múzeumi online jegyet vásárolnának.

Senkitől sem akarjuk megtagadni, hogy Velencébe látogasson, de meg akarjuk nehezíteni, hogy turisták tömegei foglalás nélkül érkezzenek

– nyilatkozta a napidíj ötletgazdájának számító Luigi Brugnaro polgármester.

A napidíj a Velencébe látogató úgynevezett egynapos turistákat sújtja, akik reggel érkeznek, este távoznak és alig fogyasztanak: ők a látogatók 70 százalékát adják, akik az idegenforgalmi bevételhez csak 30 százalékban járulnak hozzá. A velencei szállodások szövetsége üdvözölte a napidíj bevezetését.

A napidíjat megkerülő vagy rosszul befizető turistákat bírságolják, amelynek összege a 30 százalékos többletdíjtól egészen 450 eurós szankcióig terjedhet.

Kiemelt kép: pixabay

30 ezer forintért kibérelhető a mesebeli olasz kastély
A kastély évtizedekig elhagytott volna, a romokban kutyák és bárányokkal aludtak, mára viszont egy igazi ékkő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik