Parlagi sas támadt rá egy mezei nyúlra, elképesztő fordulatot hozott az összecsapás

Mezei nyúl és parlagi sas ritkán dokumentált összecsapását sikerült megörökíteni egy gabonatáblán még húsvét előtt.
Kapcsolódó cikkek

Mezei nyúl és parlagi sas ritkán dokumentált összecsapását sikerült megörökíteni egy gabonatáblán még húsvét előtt, írja a Parlagi Sas Alapítvány a Facebook-oldalán.

Mint fogalmaznak, a mezei nyúl (Lepus europaeus) kedvelt zsákmánya a parlagi sasnak (Aquila heliaca). Ennek ellenére több hazai példa is mutatja, hogy erős, életképes mezei nyúl populáció élhet sasok által sűrűn lakott területeken.

A poszt szerint a sasok többnyire a beteg, vagy valamilyen módon akadályozott felnőtt példányokat, illetve a fiatal, tapasztalatlan nyulakat tudják zsákmányul ejteni. A nyulak leggyakoribb reakciója a sasok megjelenésére a lelapulás és a menekülés, ez alkalommal viszont a megszokott szerepek megfordultak.

Parlagi Sas Alapítvány

A távolról és alacsony fényviszonyok között készült fotókon az látható, ahogy egy felnőtt, tapasztalt mezei nyúl többszöri támadással elzavarja a feltehetően kisnyulakat kereső öreg hím parlagi sast. Elképzelhető, hogy a sas a felnőtt nyúl reakcióiból is tud következtetni a kisnyulak közelségére, ezért szállt le a gabonatábla különböző pontjain.

A második fotón a sas védekező állásban, nyitott csőrrel figyeli a mindenre elszánt nyulat.

Parlagi Sas Alapítvány

A nyúl láthatóan tisztában volt vele, hogy a sas háttal állva nem árthat neki, ezért szélsebesen szaladt körülötte, amíg egy megfelelő pillanatban hátulról szó szerint ráugrott a sasra.

Parlagi Sas Alapítvány
Parlagi Sas Alapítvány

A következő fotókon látható, hogy a nyúl „halálmegvető” ugrása végén a sas jobb szárnyának tövénél csapódik be. A nyúl többször támadott, míg végül a sas feladta, bár minden bizonnyal csak átmenetileg.

Parlagi Sas Alapítvány

A fotókon szereplő hím parlagi sast gyűrűje alapján évekkel korábban azonosították. 2013-ban fiókaként gyűrűzték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai az egyik szomszédos territóriumban, azaz remélhetőleg 2022-ben betölti a kilencedik évét, zárták a bejegyzést.

Kapcsolódó
Kamera előtt futott össze egy hód és egy vadmacska Zalában
Érdekes jelenetet rögzített a kameracsapda.