Mozaik

Mit tegyünk házi kedvenceinkkel méhcsípés esetén?

pixabay.com
pixabay.com
Nem kell pánikolni, van megoldás.

Itt van végre a jó idő, amit velünk együtt a házi kedvenceink is élveznek. Természetesen az, hogy a kutyák is többet tartózkodnak a szabadban együtt jár azzal, hogy több veszély is leselkedik rájuk, mint a négy fal között. A kullancsokon, szúnyogokon kívül a méhek, darazsak is okozhatnak problémát, írja a Nyugat.

Kapcsolódó
Társként tekintenek a gyerekekre a kutyák
Egy kutatás szerint vannak különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban.

Kutyákat és macskákat egyaránt érdekel mindenféle repülő alkalmatosság, és most inkább a rovarokra gondolok. Ezek közül pedig a méhek, a darazsak, egy-két hangyaféle, illetve néhány pókféle is tud galibát okozni

– mondta el a lapnak dr. Peresztegi Attila, a Szombathelyi Állatkórház orvosa.

Ha a kutyát megcsípi valami, az állat várhatóan felsír, majd elkezdi az adott területet nyalogatni, dörzsölgetni. A csípés helyén duzzanatot láthatunk. Egy rovarcsípés változatos tüneteket produkálhat, de akár komoly duzzanatra vagy allergiás reakcióra is lehet számítani.

Ha csak a tappancsot csípi meg valami, az egy kicsit beduzzad, egy-két napig érzi, de onnantól tulajdonképpen más nem szokott előfordulni. Viszont a száj, a pofa, a nyelv csípése jóval agresszívebb tüneteket produkál. Ha a szájüregben történik a csípés, az a légzést is akadályozhatja – akár olyan mértékben, hogy nagyon gyors intenzív ellátást igényel az állat.

Mi tehát a teendő?

Az ilyen rovarcsípéseknél első körben házilag annyit lehet tenni, hogy egy kis kalciumot adunk kedvencünknek. Lehet használni akár vízben oldódó kalciumot, pezsgőtablettát, vagy kalcium-injekciót is – de persze ez azért nincs minden háztartásban.

Ha nem javul kedvencünk állapota és valóban állatorvosi ellátást igényel, akkor vénás formában kap kalciumot az állat, majd különböző gyulladáscsökkentő készítményeket, például antihisztaminokat, amiket az embergyógyászatban is használnak.

Nyilván vannak már ezeknél modernebb készítmények is, de egy ilyen csípésnél tényleg jól beválnak a klasszikus megoldások, hiszen az antihisztaminok is aránylag gyorsan csökkentik az ödémát. Ha viszont nagymértékű az ödémaképződés, akkor akár vénás szteroidhoz is lehet nyúlni, ami még nagyobb mértékben csökkenti ezeknek a duzzanatoknak a kiterjedését, illetve a fájdalomérzetet is, hiszen van fájdalomcsillapító hatásuk is

– tudta meg a portál.

pixabay.com

Fontos különbség a csípések között, amit az embereknél is lehet látni és tapasztalni, hogy egész más egy darázs csípése, mint egy méhé. Nem a tünetek tekintetében, mert az nagyjából ugyanaz, hanem a fullánkokat illetően. Bár nem egy egyszerű feladat, de érdemes megpróbálni megtalálni a fullánkot a csípés helyén, hogy legalább tudjuk, mi csípte meg kedvencünket. Ha ki tudjuk szedni a fullánkot, meg tudjuk akadályozni, hogy további méreganyag jusson kedvencünk szervezetébe.

Meg lehet-e előzni a bajt?

Erre okosat nem lehet mondani, mert úgyis megtalálja kedvencünk azt a kis zümmögő valamit, ami őt érdekli. Nyilván lehet nagy bölcseleteket mondani, hogy lehetőleg kerüljük a kis virágos, tarka réteket, ami tele van méhecskével, de nincs sok értelme

– mondta el az állatorvos.

Kapcsolódó
A kutyák is tudnak féltékenyek lenni
A kutatás során a vizsgált kutyák megpróbáltak a tulajdonos és a potenciális rivális közé furakodni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik