Mozaik

Rossz idők jönnek a felelőtlen kutyatartókra Kerecsenden

pixabay.com
pixabay.com
A szigorú szabályok június 1-től léptek életbe.

Kerecsend községben elege van a lakosoknak a felelőtlen ebtartókból. Több nyilvános fórumon is elhangzott már az elmúlt években, hogy valamit tenni kell a kóbor kutyák, s főképpen a gondatlan gazdáik ellen.

A falusiak megelégelték, hogy gyerekeiket reggelente nem tudják biztonságosan az iskolába indítani a kóbor négylábúak miatt. Előfordult olyan eset, hogy mozgássérültre támadtak rá az esti órákban a szabadban kószáló kutyák, írta a heol.hu.

Kapcsolódó
Minden harmadik kutyát azért viszik vissza a menhelyre, mert túl sokat ugat
Vannak, akik örökbefogadás előtt egy órát sem töltenek egy menhelyi kutyával.

A folyamatos panaszok hatására a településen júniustól szigorúbban lépnek fel a gondatlan gazdák ellen. Erre dr. Szász Kata jegyző hívta fel a lakosság figyelmét. A jogkövetkezmények a minden háztartásba eljuttatott szórólapokon s a község hivatalos honlapján is olvashatók.

Június 1-jét követően rendszeres és fokozott ellenőrzést végeznek a polgármesteri hivatal munkatársai az ebtartás szabályainak betartása érdekében. Ellenőrzik a veszettség elleni kötelező oltások meglétét, a mikrocsip-megjelölést, az ebnyilvántartásba történő bejelentést. A vonatkozó rendelkezéseket megszegő állattartók ellen haladéktalanul eljárást kezdeményeznek

– áll a közleményben.

Az indoklás szerint ugyanis az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény hatálya kiterjed a kedvtelésből tartott jószágokra is.
Ennek értelmében pedig az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.

Aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti, netán annak nem tesz eleget, az a magatartásának súlyához, ismétlődéséhez, s különösen az állatnak okozott sérelem jellegéhez, időtartamához igazodó mértékű állatvédelmi bírságot köteles fizetni!

Az állatvédelmi bírságot az állatvédelmi hatóság szabja ki, jelen esetben a jegyző tölti be ezt a szerepet. A határidőre meg nem fizetett állatvédelmi bírságok egyébként adók módjára behajtandó köztartozásnak számítanak.

Külön felhívták az ebtartók figyelmét a faluban arra is, hogy az állatvédelmi bírság összege a településen tavaly január 7-től módosult, ennek alapján a mulasztókra kiróható alapösszeg 75 ezer forint. 

Ha a jogszabályban meghatározott kötelezettségének még nem tett eleget, azt kérem, haladéktalanul pótolja! Kérem, nagyobb odafigyeléssel akadályozzák meg, hogy a kutyáik kijussanak közterületre, vagy más ingatlanára! Segítsék munkánkat azzal, hogy bizalommal fordulnak hivatalunkhoz. Tegyék meg a bejelentéseiket, bizonyítékokkal alátámasztva, ha az ebtartási szabályok megsértését tapasztalják a községben

– olvasható a jegyző közleményében.

Kapcsolódó
Felelős állattartás: ne legyünk a láncos és kóbor kutyák országa!
1990 óta május 6-ika a Felelős Állattartás Napja.
Olvasói sztorik