Mozaik

Az eső dacára érvényben maradt a tűzgyújtási tilalom

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook
Az idei évben 14 ezer szabadtéri tűz keletkezett ez idáig

A hétvégén számtalan alkalommal kellett helyszínre sietniük a tűzoltóknak. A kétszáznál is több riasztás oka a viharos időjárás volt, a viharos szél, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és a villám is okozott károkat, mondta el az InfoRádiónak Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Volt, ahol fába csapott a villám, és a lehulló parázs gyújtotta meg az aljnövényzetet, máshol lakóházat ért villámcsapás.

Kapcsolódó
Bocsánatot kért a pécsiektől a mecseki tűz okozója
Teljes felelősséget vállal a történtekért.

Több megyében a kidőlt, útra borult fák, leszakadt ágak okoztak kisebb fennakadásokat, vasárnap pedig Pest megyében két településen, Szigetszentmiklóson és Szigethalmon elárasztott pincékhez, garázsokhoz, vízben álló udvarokhoz, elöntött házakhoz hívták a tűzoltókat.

Bár a napokban kicsit enyhült a szárazság, a tűzgyújtási tilalom még mindig érvényben van az ország egész területén. Szükség is van rá, hiszen országosan az idei évben 14 ezer szabadtéri tűz keletkezett ez idáig, a leégett terület nagysága pedig a 30 ezer hektárt is meghaladja.

Az országos tűzgyújtási tilalom hetek óta érvényben van, még nem vonták vissza, így a jelen pillanatban is erdők, fák, facsoportok, út menti fasorok és ezek kétszáz méteres körzetében is tilos tüzet rakni még a kijelölt tűzrakóhelyen is

– figyelmeztet a tűzoltó őrnagy.

Kapcsolódó
Fotókon és videón a hortobágyi tűz pusztítása
A tűz 265 hektár felületet emésztett fel.
Olvasói sztorik