Mozaik

Leégett a tiszaalpári skanzen nádtetejű veremháza

Kiss Mónika / Kiskunsági Nemzeti Park
Kiss Mónika / Kiskunsági Nemzeti Park

Lángok csaptak fel a Tiszaalpáron található Árpád-kori falurekonstrukció nádtetejű veremházán 2022. április 22-én, péntek este. A közelben tartózkodó természetvédelmi őr észlelte a gomolygó füstöt, mire a helyszínre ért, három civil már vödrökkel oltotta a tüzet és a tűzoltókat is értesítették, írja honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

Mint a közleményben fogalmaznak az épület teljesen megsemmisült, de sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését, a mellette álló vesszőfonatos karámot már csak kismértékben érintette. A tűz oka feltehetően egy gondatlanul eloltott cigarettacsikk volt, a rendőrségi vizsgálat még folyamatban van, írták.

Kiss Mónika / Kiskunsági Nemzeti Park A képen látható Árpád-kori lakóépület-rekonstrukció égett le..

Az ingyenesen látogatható bemutatóhelyet éppen az elmúlt hetekben készítette fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és Tiszaalpár Önkormányzata a turisztikai szezon indulására. Az építményeken elvégezték a szükséges javításokat, a területet megtisztították az eldobált hulladéktól, tereprendezést végeztek, tették hozzá.

A közlemény szerint sajnos az elmúlt években rendszeresek voltak a rongálások a skanzen területén. A sárból, vályogból tapasztott épületek, használati tárgyak, mint például a kemencék, sérülékenyek, a vandalizmusnak nehezen állnak ellen. Gyakori eset volt az is, hogy az információs táblákban tettek kárt ismeretlenek vagy az eldobált szemét csúfította el a környezetet.

A romok eltakarításáig a falurekonstrukció egyelőre zárva tart, a veremház újjáépítésének lehetőségeit még vizsgálja az Igazgatóság.

Az Árpád-kori falurekonstrukciót 2000-ben építette Tiszaalpáron a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, amely alapján elképzelhetjük, milyen volt az élet egy Árpád-kori faluban. A térség a bronzkor időszakától lakott volt, amit az itt talált régészeti leletek sokasága is bizonyít. Az apró skanzen a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg, az eredetihez képest kissé zsúfolt formában, hiszen a valóságban egy falu 4-6 hektáron terült el.

A felépített falurészletben megtekinthetőek a korabeli mindennapi élet és az állattartás építményei: a félig földbe mélyített veremház a maga egyszerű berendezésével, külső kemence, vesszőfonatos karámok, vesszőbéléses kút, gabonatároló vermek.

Tiszaalpáron a Szent István utcában található skanzen és a tőle karnyújtásnyira található bronzkori földvár együttesének meglátogatásával időutazást tehetünk a múltba, miközben a várdomb tetejéről a Duna-Tisza köze talán legszebb panorámája, az Alpári-rét és a Nagy-tó tárul a szemünk elé, a maga nyüzsgő, zsivajgó, csodás madárvilágával. A helyi közösség méltán lehet büszke ezekre a különleges régészeti és természeti értékekre, megőrzésük mindannyiunk érdeke és felelőssége.

Kapcsolódó
Megújult a Kiskunság ikonikus kulcsosháza
Az elsősorban osztálykirándulások, erdei iskolák, egyesületek, nagyobb társaságok számára alkalmas épületet civil emberek segítségével újították meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik