Mozaik

Végveszélyben a fokozottan védett kaszpi haragossiklók

facebook / DINPI / Gulyás Kis Csaba
facebook / DINPI / Gulyás Kis Csaba
Félmillió forint az eszmei értékük.

A fokozottan veszélyeztetett kaszpi haragossiklók védelme érdekében emeltek szót egy Fcebook-bejegyzésben a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Kapcsolódó
Tucatnyi siklót mentettek ki egy vízaknából Sajóecsegen
A kétéltűek és hüllők búvóhelyet, menedéket keresve gyakran kerülnek olyan helyekre, ahová könnyen bejutnak, de a kivezető utat képtelenek megtalálni.

A Sas-hegyi természetvédők a tudatos, felelős állattartás fontosságára kívánják ráirányítani a figyelmet.

Ez nem csak abban merül ki, hogy etetjük, gondozzuk, törődünk háziállatainkkal, hanem arról is szól, hogy felelősségteljesen gondoskodunk arról, hogy a házi kedvencek ne károsíthassák a környezetünket. Egy kis ragadozó tartása, úgy, mint a házi macskáé különösen nagy figyelmet és körültekintést igényelhet.

Amikor  a macskánk nincs velünk, egy veszedelmes ragadozó, amely különösen egy természetvédelmi területen óriási károkat okozhat. A Sas-hegy Természetvédelmi Terület környezetében is vannak felelőtlen állattartók, akik miatt a hüllőállomány nagy veszélyben van.

facebook / DINPI / Gulyás Kis Csaba

A természetvédők tavaly 5 macskák által megsebesített kígyót találtak, ebből 3 példány a fokozottan védett kaszpi haragossiklók közül került ki. Eddig idén egy fiatal felnőtt, közel 130 cm-es, feltételezhetően macska által elpusztított kaszpi haragossiklóra is bukkantak. A hüllő testén jellegzetes karmolásnyomok voltak, amik nagy valószínűséggel házi macskára utalnak.

facebook / DINPI / Gulyás Kis Csaba

A kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius) Európa egyik legnagyobb hüllőfaja, nem ritkák a 2 méter fölötti hosszúságú példányok sem. Ez a faj egyben hazánk egyik legnehezebben megfigyelhető, legritkább és legveszélyeztetettebb hüllője is. Ezért fontos, hogy minden olyan állattartó, aki a védett terület közvetlen körzetében él, szenteljen figyelmet az állataira, ne engedje kóborolni és vadászni a kedvencét. A kaszpi haragossikló fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik