Kertünk-Portánk

Tucatnyi siklót mentettek ki egy vízaknából Sajóecsegen

A kétéltűek és hüllők búvóhelyet, menedéket keresve gyakran kerülnek olyan helyekre, ahová könnyen bejutnak, de a kivezető utat képtelenek megtalálni.

2020. május 7-én vízaknába rekedt siklókról érkezett bejelentés a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságára, írják weboldalukon.

Ne ijedjünk meg, ha kígyót látunk, lehet, hogy csak sikló
Minden sikló kígyó, de nem minden kígyó sikló.

A siklókat az ÉRV Zrt. szakemberei munkavégzés közben egy vízakna alján találták Sajóecsegen. A helyszínre érkező Természetvédelmi Őrszolgálat tizenhárom példány kockás siklót és egy példány vöröshasú unkát gyűjtött össze és mentett ki az aknából. Szerencsére a mentett állatok jó kondícióban voltak, így azonnal szabadon lehetett őket engedni a közeli Sajó partján.

Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett, a kockás sikló természetvédelmi értéke huszonötezer, míg a vöröshasú unka természetvédelmi értéke tízezer forint.

Ne bántsd őket, segíts nekik!

Kétéltűink és hüllőink búvóhelyet, menedéket keresve gyakran kerülnek mesterséges üregekbe, vízaknákba. Ezekre a helyekre azonban csak bejutniuk könnyű, a kivezető utat önállóan legtöbbször képtelenek megtalálni. Így csapdába esnek, ami táplálék nélkül a biztos halált jelenti számukra.

Az ÉRV Zrt. Kelet-borsodi Szolgáltatási Divízió munkatársai ezúttal életeket mentettek, köszönet érte

– írta a nemzeti park.

Kiemelt kép: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

30 sikló lepte el az erdőszéli vályogházat
A háziasszony irtózik a csúszómászóktól, így hatalmas volt az ijedtség Vásárosbécen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik