Mozaik

2016-ban a kockás sikló az év hüllője Magyarországon

Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára tovább gyűjtik az állat megfigyelési adatait.

A kockás siklót választotta az idei év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya.

Az egyesület közleménye szerint kevésbé közismert, hogy Magyarországon két vízisikló-faj él, amelyek közül a kockás sikló az, amelyik jobban kötődik a vízhez.

Fotó: Holper Bálint
Fotó: Holper Bálint

A Balatonon például gyakrabban lehet vele találkozni, mint közeli rokonával, a vízisiklóval, hiszen előszeretettel húzódik meg csónakokban, vitorlás hajókon, bukkan fel zsúfolt strandokon vagy keres magának menedéket nyaralóépületekben.

A magyarországi vizek természeti állapotának romlása, a folyó- és tópartok átalakítása, kiépítése azonbankomolyan veszélyezteti ennek a fajnak a fennmaradását, ezért többek közt ismeretterjesztő előadásokkal, családi programokkal és kirándulásokkal kívánják a szakemberek szélesebb körben megismertetni és megszerettetni ezt a különös kígyófajt.

Fotó: Holper Bálint
Fotó: Holper Bálint

Az idei programok során az MME kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya nagy hangsúlyt fektet a faj elterjedésének feltérképezésére is, amelyben bárki részt vehet: a kockássikló-védelmi évre megújult Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára bárki feltöltheti megfigyelési adatait – írta az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik