Mozaik

Elbontatnák a hódvárat a szülők Egerben, hogy a gyerekek tudjanak játszani a patakban

Getty Images
Getty Images

Elbonthatják az egri Tövisker tér közelében épült hódvárat, írja a heol.hu.

Minczér Gábor alpolgármester beszámolója szerint aggódó szülők keresték meg az önkormányzatot, mert szerintük ha gyermekeik a patakban játszanak, akkor balesetveszély fenyegeti őket a hódvár miatt.

Minczér úgy tudja, erre az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Egri Szakaszmérnöksége engedélyt kapott a hódvár megbontására, ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét a videóban arra is, hogy eleve nem jó ötlet a patakban játszani a gyerekeknek, hiszen az hódvár nélkül is balesetveszélyes.

A heol.hu úgy tudja, tavasszal egyszer már elbontották a várat, csakhogy a hódok visszaépítették azt.

Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense elmondta, hozzájuk idén számos bejelentés érkezett az Eger-patakban megtelepedett hódcsaládokról, de ezek döntő többsége olyan lakossági megkeresés volt, amely a hódok zavartalanságáért aggódott

Közölte, a hódvár az állat lakó-és szaporodó helye. A hódgátak a hódok által kialakított keresztirányú építmények, amelyek mögött kialakuló állóvizekben megtelepedő hínárközösségek jelentik a hódcsalád számára az elsődleges élelmet. Ennek hiányában – például, ha elbontják a gátat –, vagy a téli táplálékhiányos időszakban fogyasztják a vízparti bokrosok, esetleg a fák rügyeit, hajtásait. Vizsgálatok szerint a víztértől legfeljebb 15 méterre távolodnak el.

Megjegyezte, a hódok nem alszanak valódi téli álmot, hanem élelemraktárt készítenek, így a fagyos időszakban sem maradnak táplálék nélkül. Amíg a jég nem válik teljesen áttörhetetlenné, a hódok mindig megújítanak rajta egy-egy léket, amelyen át ki tudnak járni táplálékot szerezni. Amelyik hód veszélyt észlel, farkát vízbe csapja, ezáltal hangot keltve figyelmezteti társait. Mivel a víz jól vezeti a hangot, messzebb levő társaik is értesülhetnek az ellenség közeledtéről – magyarázta az állatok szokásait. Mint mondta, az eurázsiai hód hazánkban védett állat, és egyben közösségi jelentőségű faj is. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke ötven ezer forint.

Hozzátette, hogy a  természet védelméről szóló törvény szerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A lapnak nyilatkozott Szőts István erdőgazdálkodó is, aki a környéken él. Ő arról beszélt, ha a fák kirágása zavarja az ott élőket, akkor saját költségén szívesen telepít harminc fát ősszel vagy tavasszal, rágásbiztos hálóval ellátva, csak hagyják békén a hódokat.

Kapcsolódó
Több települést elvágott a külvilágtól egy hód
Mondhatjuk úgy is, hogy elrágott. Pontosan 15 települést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik