Mozaik

A lucfenyőből lesz leghamarabb kopasz karácsonyfa

fenyofa.com
fenyofa.com
Már sok helyen árulják a fenyőket, ideje választani.

Decemberben szinte minden magyar háztartást elér a dilemma: milyen fenyőt válasszanak otthonra karácsonyfának. Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő segít az eligazodásban.

Lassan mindenhol előkerülnek a csillogó gömbök, fényfűzérek, a színes dekorációk, lakásunk éke pedig egyértelműen a tetőtől talpig karácsonyi pompába öltöztetett fenyőfánk lesz. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy beszerezzünk egy fát, amelyet feldíszíthetünk – a döntés során pedig számos kérdést érdemes figyelembe venni.

Az online fenyőrendeléssel foglalkozó fenyofa.com tulajdonosa, Udvardy Zsolt szerint a lucfenyő hullajtja el leghamarabb a leveleit, ez fajtájának sajátossága, a kedvelt fenyők közül neki a leggyorsabb az „anyagcseréje”, ő növekszik a leggyorsabban.

Az ezüstfenyő is a lucfélék egyik fajtája, erősebb levelei miatt kicsit tovább marad az ágakon. A nordmann fenyő lassú anyagcseréjének köszönheti leveleinek tartósságát, eleve lassabban növekszik, így a környezeti változások is lassabban érnek el leveleihez.

fenyofa.com

Ezeken a fajta sajátosságokon felül erős befolyásoló tényező az időjárás. Száraz időszakban, gyenge talajminőségben a fenyőfa „életereje” is gyengébb, kevesebb tápanyagot, és nedvességet tud magába szívni, csökken a vitalitása. Mindehhez hozzájárul a kivágás utáni időjárás, minél melegebb van decemberben, annál hamarabb fogja elhullajtani a leveleit. A betegségek, szemmel nem látható különböző gombafajták is okozhatnak idő előtti levélvesztést. Ami még fontos tényező, hogy mikor kerül be a lakásba a kivágott fenyőfa, és a lakásban hova kerül. A lehető legkésőbb érdemes bevinni, és a leghűvösebb helyre érdemes tenni

– tanácsolta Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő.

A fenyofa.com tulajdonosa szerint egy fenyőárus készletének 5-10 százaléka megmarad, ez országos szinten sok ezer feleslegesen kivágott fenyőt jelent minden évben. Éppen ezért döntöttek úgy nyolc évvel ezelőtt, hogy még a kivágás előtt fotózzák le és teszik megrendelhetővé a fákat a webáruházukban. Évről évre egyre népszerűbb a vásárlók körében a fenyők online rendelése, hiszen otthonról, kényelmesen tud fát rendelni, főképp, ha fénykép alapján választhat.

Csak azt a fát vágjuk ki, amit már megrendeltek. A többi marad, és majd jövőre talál gazdára

– zárta szavait a szakember.

Kapcsolódó
Évi 300 ezer tonna oxigént kapunk a karácsonyfatermelőktől
A hazai fenyőknél a szakértő szerint 15-20 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik