A december 5 és 18 közötti ellenőrzéssorozat fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt. Kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszereket, nyers/félkész tésztákat, bio déligyümölcsöket, alkoholos italokat és virsliket.
Az akció idején országosan összesen 1824 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió Ft értékben – bírságot szabtak ki. 14 élelmiszerelőállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök (előfordulási aránya 6,4%, 116 eset), melyek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő (62 esetben).
Összesen 6 531 hazai és külföldi élelmiszer tételt is ellenőriztek. A vizsgált termékek 4,8%-át, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt (előfordulási arány 3,0%, 197 tétel). A tavalyinál arányaiban többször kellett lejárt termékek miatt intézkedniük a szakembereknek, ugyanakkor kevesebb volt a jelölési hibás tétel.
Az ellenőrzés biztosította, hogy idén is biztonságos, jó minőségű termékek kerüljenek az ünnepi asztalra.