Mozaik

Bizarr halat akasztottak Hévízen

Nem egyértelmű, milyen faj egyede.

A Hévízi-lefolyóban egy érdekes halat akasztottak – írta a Pecaverzum.

A meleg vizű lefolyóban hosszú idő óta tömegessé vált az inváziós halak jelenléte, a horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható egyedeket. Nemcsak arasznyi uszonyosok akadnak horogra, amerikai tűzfejű sügérből például már harminc centiméteres példánnyal is találkoztak.

Valóságos trópusi akváriummá változott az évek alatt a hévízi csatorna, Közép-afrikai pompás malawi sügért, dél-mexikói vizekből származó citromsügért valamint számos alkalommal Közép-Amerikában őshonos jaguársügeret is megfigyeltek a vízben. A meleg vizű csatornában gyakori halfajnak számít a jukatáni fogasponty.

A Magyar Haltani Társaság honlapjának Mit fogtam? elnevezésű rovatában egy különleges halról tettek közzé fényképet.

haltanitarsasag.hu

A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfélének tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos

– írta a horgász a beküldött felvételhez

Az Magyar Haltani Társaság szakértője sem volt biztos a hal fajtát illetően, egy trópusi hibridre gyanakodott. Válaszában kiemelte, csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum).

A haltani társaság szakemberei szerint jelenleg annyira elszaporodott a tűzfejű tarkasügér hibrid, hogy könnyen kiszoríthatja az őshonos halakat.

Kapcsolódó
Aranyhalat fogtak a Hévízi-csatornában
A citromsügér visszaengedésekor hármat kívánt a horgász.
Olvasói sztorik