Mozaik

Aranyhalat fogtak a Hévízi-csatornában

illusztráció/wikimedia commons
illusztráció/wikimedia commons
A citromsügér visszaengedésekor hármat kívánt a horgász.

Mint azt már korábban megírtuk, a Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz, és felelőtlen akvaristák te­lerakják olyan halakkal, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban, azok pedig szépen szaporodnak.

Kapcsolódó
Lehalásszák a trópusi halakat a Hévízi-csatornából
Veszélyesek, mert helyben könnyen kiszoríthatják az őshonos fajokat.

A Magyar Haltani Társaság már 2015 februárjában és márciusában faunisztikai vizsgálatokat végzett a Hévízi-csatornában, és már akkor is több, magyarországi természetes vízből nem ismert idegenhonos halfajt mutatott ki. Azóta a számuk folyamatosan nőtt.

A jelenségről nemrégiben kezdték el egy film forgatását, melyről itt olvashat bővebben.

Az egyébként gyönyörű színekben pompázó halakból sikerült a közelmúltban fognia egyet Dóbék Istvánnak, aki a családjával és barátaival horgászott a csatornánál, írta a Pecaverzum.

Körülbelül 45 perc dobálás után sikerült megakasztani. Kis jig fejjel és 6 centiméteres, neonzöld gumihallal pergettem. A citromsügér a sokadik próbálkozás után gondolt úgy, hogy rárabol

– mondta a portálnak a férfi.

A hal hosszát és súlyát nem mérték meg. A visszaengedéskor kívántak hármat, de hogy mi volt az, azt a horgász nem árulta el, mert mint mondta, akkor nem teljesülnének a kívánságok.

Kapcsolódó
Trópusi halak úszkálnak a Hévízi-tó csatornájában
Felelőtlen akvaristák raknak bele olyan halakat, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik