Mozaik

Ökológiai katasztrófa fenyeget a hódtói csatornán

Pixabay
Pixabay
Napokon belül másodszor is megtörtént.

Ismét habzó folyadék árasztotta el a Hódtó-Kis-Tiszai csatornát írta a Promenád24.

Még június végén történt a csongrádi településnél lévő csatornában súlyos környezetszennyezés, most a jelek szerint újfent ökológiai katasztrófához vezethet a kialakult helyzet.

Néhány napja helyi lakosok bejelentése nyomán ugyanis kiderült, a Hódtó-Kis-Tiszai csatornát ismét habzó folyadék árasztotta el.

Fotókat is készítettek a látványosan habzó vízről, és úgy tűnik, ismét nagyobb mennyiségben kerülhetett nitrát a vízbe.

Még június végén történt komoly természeti katasztrófa a csatornában. Akkor több száz kiló hal veszett oda, valamint védett hódok is elpusztultak. A szakemberek a víz nitráttartalmát kiugróan magasnak mérték.

A kármentesítést végző ATIVIZIG vezetője szerint annál az esetnél a nitrát jelenléte a vásárhelyi szennyvíztisztító telepről történő bevezetésből származhatott. A területen lehullott jelentős mennyiségű csapadék növényvédő szereket moshatott a talajból a csatornába.

A vásárhelyi szennyvíztisztító telepet működtető Alföldvíz Zrt. a Promenád24. portál megkeresésére múlt héten cáfolta, hogy tőlük jutott volna a szennyező anyag a vízbe. Az újabb habzás miatt ismét megkeresték az illetékeseket, de egyelőre a vízmű részéről nem kívántak nyilatkozni.

A helyiek aggódnak, cseppet sem megnyugató a habzó víz közelében élni.

Kapcsolódó
Ökológiai katasztrófától menekült meg a Rába
Ausztriában olajfoltot távolítottak el a Rábáról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik